Moment en què treuen la balena amb bec dents de pala de la platja d'Otago, a Nova Zelanda
L'espècie va ser documentada per primera vegada el 1874, però encara l'envolta un gran misteri (Departament de Conservació de Nova Zelanda)

Troben una balena morta a Nova Zelanda que podria ser de l'espècie més rara del món

L'espècie va ser descrita per primera vegada el 1874, però no s'ha vist mai cap exemplar amb vida d'aquest tipus de cetaci

RedaccióActualitzat

A la platja d'Otago, al sud-est de Nova Zelanda, va aparèixer fa dues setmanes el cadàver d'una balena d'uns cinc metres de llargada. El que en un primer moment semblava un simple cetaci varat, podria ser un descobriment "extraordinari" per a la ciència. 

Segons les primeres observacions, es tractaria d'una balena amb bec dents de pala --també coneguda com a zífid de dents de pala--, considerada l'espècie més desconeguda del món.

El misteri al voltant d'aquest cetaci és tan gran, en part, perquè mai se n'ha vist un exemplar amb vida.

"Des del 1800, només se n'ha documentat sis exemplars a tot el món, i tots excepte un s'han trobat a Nova Zelanda", ha explicat el Departament de Conservació del país.

"Des d'un punt de vista científic i de la conservació, és extraordinari", afegeix el comunicat.

Fins ara, l'únic coneixement sobre l'espècie es basa en una sèrie d'ossos i teixits recopilats amb dècades de diferència.

Les mostres del mamífer, que es va descobrir el 4 de juliol, han estat enviades a la Universitat d'Auckland per fer-ne una anàlisi de l'ADN, que pot trigar setmanes o mesos.


Què se'n sap, de l'espècie?

Hi ha molt poca informació sobre les balenes amb bec dents de pala, però se sap que tenen els musells allargats, les dents prominents i una forma semblant a la dels dofins.

Viuen en aigües molt profundes i s'alimenten de calamars i altres animals, tot i que es desconeix gairebé tot el que té a veure amb el seu comportament. 

L'espècie va ser descrita per primera vegada el 1874, quan van aparèixer una mandíbula inferior i dues dents a les illes Chatham, al sud de Nova Zelanda.

No va ser fins al 2010 i el 2017 que se'n van trobar espècimens morts però pràcticament intactes a diferents llocs de l'arxipèlag. L'última descoberta permetrà conèixer millor aquest misteriós cetaci.

 

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut