Les restes trobades a les Garrigues pertanyien a soldats de la Guerra Civil del bàndol nacional (3Cat)
Les restes trobades a les Garrigues pertanyien a soldats de la Guerra Civil del bàndol nacional (3Cat)

Troben les restes de 15 soldats franquistes, alguns mercenaris, en una fossa a les Garrigues

Els ossos corresponen a combatents del bàndol nacional i entre els cadàvers n'hi havia de mercenaris dels Grups Regulars de Tetuan, que haurien participat en l'última fase de la Guerra Civil

RedaccióActualitzat

Un grup d'arqueòlegs ha aconseguit recuperar les restes de quinze soldats del bàndol nacional durant les excavacions en una fossa del cementiri de Bellaguarda, a les Garrigues. Les restes corresponen a combatents morts durant la batalla de les Garrigues el gener de 1939.

Els treballs d'exhumació han durat aproximadament un mes, durant els quals s'han trobat els cossos d'aquests quinze combatents enterrats a tocar d'una de les parets exteriors del cementiri de Bellaguarda.

En aquest punt, els treballs arqueològics i testimonis de memòria oral apuntaven que hi podien estar enterrats soldats que van combatre a la batalla de les Garrigues, després de l'avenç de les tropes franquistes al front del Segre el gener de 1939. Ho destaca el director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses.

"Entre finals del 1938 i començaments del 1939, hi va haver diversos enfrontaments entre tropes republicanes i franquistes. És per això que, aquí a les Garrigues, hi ha moltes fosses i hem pogut fer moltes recollides en superfície."

Imatge de la fossa de les Garrigues on s'han localitzat les restes dels 15 combatents
Imatge de la fossa de les Garrigues on s'han localitzat les restes dels 15 combatents (3Cat/Estela Busoms)

Soldats regulars que haurien estat afusellats

De la fossa destaquen sobretot dues particularitats. Per una banda, que juntament amb alguns dels cossos recuperats apareixen polseres amb la inscripció "Grup de Regulars Indígenes de Tetuan" i, per tant, indiquen que es corresponen amb les tropes franquistes provinents del Marroc

La majoria presenten ferides per impactes de projectils al cap i al tòrax, fet que apunta que podrien haver estat afusellats, com destaquen algunes fonts orals.

Entre els objectes més destacables hi ha insígnies i galons de caporal, corresponents al Grup de Regulars Indígenes de Tetuan
Entre els objectes més destacables hi ha insígnies i galons de caporal, corresponents al Grup de Regulars Indígenes de Tetuan (3Cat/Estela Busoms)

Izascun Ambrosio, arqueòloga i antropòloga física de l'empresa Iltirta Arqueologia, explica la resta de material que han localitzat a la fossa: "Hem trobat botons, sivelles i material relacionat amb uniformes de caire militar. Per tant, es confirma que eren soldats".

L'altra peculiaritat és que en una de les rases s'han localitzat materials, com per exemple botons, però cap cos, un fet que suggereix que la fossa va ser exhumada anys després.

 

ARXIVAT A:
Guerra Civil espanyola Memòria històrica
Anar al contingut