Dibuixos infantils fets amb carbonet sobre la pedra
Dibuixos infantils fets amb carbonet sobre la pedra (Parc Arqueològic de Pompeia)

Troben dibuixos infantils de gladiadors al pati d'una vil·la romana de Pompeia

Per les representacions fetes amb carbonet, els experts diuen que la quitxalla de l'època romana estava exposada a la violència extrema dels espectacles del circ

Redacció/Agències

Els treballs arqueològics han fet aflorar una nova descoberta a l'antiga ciutat de Pompeia, destruïda per l'erupció del Vesuvi l'any 79 dC. Es tracta de dibuixos infantils de gladiadors i caçadors que han aparegut a la casa del Cenacle.

Els dibuixos, fets amb carbonet, omplen part de les parets del pati d'una de les cases de la ciutat engolida per la lava. D'ara endavant, els traços antiquíssims ajudaran a entendre millor la infantesa a l'època romana, en la qual, pel que es deriva de les representacions dels dibuixos, la canalla (d'una edat estimada entre 5 i 7 anys) estava exposada a formes extremes de violència.

En un article publicat coincidint amb el descobriment dels dibuixos, els experts expliquen com "a l'antiguitat la sang vessada a l'arena era real", però molt probablement "ningú veia que fos un problema per a la quitxalla".

Restauració de la insula

La troballa d'aquests vestigis s'emmarca en un projecte de restauració de la ínsula dels Amants Castos, en la qual s'està muntant una estructura per visitar la vil·la romana des d'una posició elevada gràcies a un sistema de passarel·les sospeses.

A banda dels dibuixos dels nens, per a l'estudi dels quals el parc arqueològic ha demanat la col·laboració del Departament de Neuropsiquiatria de la Universitat Frederic II de Nàpols, també es conserven les restes de dues víctimes: un home i una dona morts durant l'erupció del volcà.

Restes humanes a l'ínsula dels Casts Amants que està sent museïtzada
Restes humanes a la insula dels Amants Castos que està sent museïtzada (Parc Arqueològic de Pompeia)

La nova museïtzació de l'espai permetrà tenir una visió innovadora i global de tota la insula, així com de l'arquitectura de les cases romanes. 

Unes vil·les caracteritzades per l'alternança de diversos ambients destinats a diferents usos per part dels habitants, des del productiu al comercial, passant pel residencial, al marge, òbviament, de totes les estances on vivien i jugaven els nens i nenes.

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut