Troben com fer més eficaç la radioteràpia contra les metàstasis cerebrals

Una recerca identifica les proteïnes que permeten a les cèl·lules canceroses fer-se resistents a la radioteràpia i també troba un medicament que les inhibeix

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Es calcula que entre un 20% i un 40% dels malalts de càncers sòlids, sobretot els de pit, de pulmó o de pell, desenvolupen metàstasi al cervell que normalment es tracten amb radioteràpia.

El problema és que una bona part de les metàstasis es fan resistents a la radioteràpia i es reprodueixen, i no hi ha quimioteràpia per suplir-la o complementar-la.


Dues proteïnes i un medicament

Ara una recerca ha identificat una proteïna, anomenada S1000A9, que fa possible aquesta resistència, i ha descobert que una simple anàlisi de sang permet saber si el pacient la té i, per tant, si se li reproduiran les metàstasis.

La recerca també ha identificat una segona proteïna, anomenada RAGE, que és la que permet a les cèl·lules canceroses fer-se resistents a la radiació, i que és activada per la primera proteïna.

Per últim, els investigadors han trobat un medicament experimental, anomenat azerilagon, que pot superar les barreres d'entrada al cervell i que és capaç de neutralitzar la proteïna RAGE.


"Resultat triple"

En aquesta recerca, que ha publicat aquest dilluns la revista Nature Medicine, hi ha participat l'Institut Català d'Oncologia de Girona-IDIBGI, i l'ha liderada Manuel Valiente, del CNIO.

Valiente, que dirigeix el Grup de Metàstasi Cerebral del CNIO, ha destacat que, sorprenentment, la recerca ha donat un resultat triple:

"Estem molt contents perquè d'alguna manera tenim un resultat triple: comencem a entendre els mecanismes moleculars de la resistència a la radioteràpia, estratifiquem els pacients de manera que podem personalitzar la teràpia, i trobem un fàrmac que elimina la resistència."

Segons Joaquim Bosch, investigador de Girona que ha participat en la recerca, els resultats de la recerca són molt prometedors:

"Aquesta recerca obre la possibilitat d'ajudar a revertir la resistència a la radioteràpia de les metàstasis cerebrals, tal com han demostrat els estudis previs en models animals realitzat pel grup d'en Manuel Valiente."


Dels ratolins als malalts reals

És una recerca que s'ha fet en ratolins i en cultius de cèl·lules de malalts, i ja s'està treballant en els assajos clínics per comprovar que aquests descobriments funcionen en malalts reals.

De fet, aquests assajos ja han començat, coordinats des de la xarxa RENACER, i es preveu que hi participaran entre 5 i 10 hospitals d'Espanya, a més d'altres a Suïssa, als Països Baixos i a Itàlia.

Radioteràpia a tot el cervell

La radioteràpia que es fa als malalts amb metàstasi al cervell s'aplica a tot el cap, i fins ara no hi havia cap medicament per complementar-ho, perquè hi ha una barrera biològica que en frena l'entrada.

El medicament experimental que es provarà, l'azerilagon, s'ha desenvolupat per tractar l'Alzheimer, i per tant pot superar aquesta barrera, tot i que encara no hi ha resultats concloents per a aquesta malaltia.

L'esperança dels investigadors és que aplicar-lo a les metàstasis canceroses permeti millorar molt l'eficàcia de la radioteràpia, i també reduir-ne la intensitat, que té força efectes secundaris.

Aquesta recerca s'ha finançat gràcies a aportacions de més d'una desena d'institucions, una de les quals és la Marató de TV3, que hi ha aportat fons recaptats el 2018.

 

 

ARXIVAT A:
CàncerRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut