L'estol de caps de marrà a tocar del temple de Ramsès II
L'estol de caps de marrà a tocar del temple de Ramsès II (Reuters)
Sohag, Egipte

Troben 2.000 caps de marrà momificats i les restes d'un palau sota el temple de Ramsès II

Una excavació encapçalada per investigadors de la Universitat de Nova York fa aflorar milers de peces destinades al culte entre els vestigis d'una fins ara desconeguda edificació de la sisena dinastia de faraons

Redacció / AgènciesActualitzat

Aquest dissabte han quedat al descobert almenys dos milers de caps de marrà momificats a l'antiga ciutat d'Abidos, al sud d'Egipte, aflorant enmig dels fonaments d'un antic palau de la sisena dinastia, a tocar del temple del faraó Ramsès II.

Una estesa impressionant que data, segons ha informat el Ministeri de Turisme i Antiguitats egipci, del període de la dinastia ptolemaica, que va durar uns tres segles, i es comprèn entre la conquesta macedònica d'Alexandre el Gran i la caiguda del territori en mans de l'imperi romà, el 30 aC.

L'excavació, encapçalada per l'Institut per a l'Estudi del Món Antic de la Universitat de Nova York, també ha fet emergir una sèrie de mòmies d'altres animals com gossos, cabres salvatges, vaques, cérvols i llagostes, que es van trobar en una de les sales descobertes recentment al nord del temple.

Un dels caps de corder destinats al culte localitzats a l'antiga ciutat d'Abidos
Un dels caps de corder destinats al culte localitzats a l'antiga ciutat d'Abidos (Ministeri d'Antiguitats d'Egipte/Reuters)

El director de la missió, Sameh Iskandar, assenyala que és ben probable que els marrans momificats fossin una ofrena votiva durant la pràctica del culte, "sense precedents a Abidos durant l'era ptolemaica", a més d'indicar que la reverència al faraó Ramsés II en aquell indret va seguir fins mil anys després que morís.

Al seu torn, el secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats, Mustafa Waziri, explica la importància de la troballa:

"Aquest descobriment revela detalls importants de la vida i la història del temple i el seu entorn immediat, i contribueix a reconstruir la vida que s'hi va portar durant més de 2.000 anys"

Gravat en una pedra emergit entre els vestigis de l'antic palau d'Abidos
Gravat en una pedra emergit entre els vestigis de l'antic palau d'Abidos (Ministeri d'Antiguitats d'Egipte/Reuters)


Un palau únic

El palau descobert en la mateixa excavació, que es remunta a l'etapa de la sisena dinastia de faraons, es caracteritza per "un disseny arquitectònic diferent i únic" amb parets molt gruixudes, d'uns cinc metres d'ample, resseguint el mur nord del temple i els annexos.

La localització i posterior descripció de la planta de l'edifici "contribuirà a la reconsideració de les activitats i l'arquitectura del món antic a Abidos" i a redefinir el que es va establir sobre el disseny del temple de Ramsés II.

Els murs i les restes de l'antic palau de la sisena dinastia de faraons a Abidos
Els murs i les restes de l'antic palau de la sisena dinastia de faraons a Abidos (Ministeri d'Antiguitats d'Egipte/Reuters)

Unes consideracions descrites, dibuixades i en circulació entre científics i investigadors des de fa més de 150 anys, moment en què es van localitzar parts d'estàtues, papirs, restes d'arbres vells, roba i sabates de cuir a l'emplaçament de l'edifici.

L'antiga ciutat d'Abidos, situada a la governació de Sohag, a uns 435 quilòmetre al sud del Caire, acull un dels jaciments arqueològics més importants d'Egipte, tot i que no compta amb les onades de turistes d'altres grans monuments faraònics com les piràmides.

Estàtua apareguda durant l'excavació a Abidos
Estàtua apareguda durant l'excavació a Abidos (Ministeri d'Antiguitats d'Egipte/Reuters)

A banda dels palaus, Abidos acollia una necròpolis de l'antiga egípcia i un centre de peregrinació per a l'adoració d'Osiris, el déu de la mort i el "més enllà".

Juntament amb les restes d'animals momificats i la gran estructura palatina, els arqueòlegs també van trobar estàtues, papirs, restes d'arbres antics, peces de cuir i sabates.

 

ARXIVAT A:
ArqueologiaEgipte
Anar al contingut