Ocells salvatges al pantà d'Utxesa, al Segrià, aquest dilluns
Ocells salvatges al pantà d'Utxesa, al Segrià, aquest dilluns
Torres de Segre

Troben 13 ocells salvatges morts més a la zona del focus de grip aviària a Lleida

Quatre cignes i una cigonya són els positius confirmats fins ara, mentre que no n'hi ha hagut cap a les 26 granges avícoles inspeccionades

Els tècnics han localitzat 13 ocells salvatges morts a Soses, dins de la zona del Segre on la setmana passada es va detectar un focus de grip aviària.

Des del 22 de desembre i fins ara, de les 18 aus mortes amb símptomes compatibles amb la malaltia, 5 --quatre cignes i una cigonya-- han donat positiu. La resta estan pendents dels resultats de les anàlisis o ja s'ha descartat que tinguessin la malaltia.

Encara no se sap si els 13 ocells han mort per la mateixa causa, però, si fos així, no es consideraria que hi ha un focus nou perquè s'han trobat dins del perímetre dels primers.

A causa del brot detectat al Segrià, s'ha prohibit a tot el territori la cria d'aviram de corral a l'aire lliure, incloses el que es coneix com a gallines felices, que hauran d'estar confinades fins a l'abril.

Els Agents Rurals han intensificat la vigilància en granges, espais naturals com el pantà d'Utxesa i zones fluvials, buscant tant exemplars morts com d'altres que puguin tenir símptomes, com expliquen en aquest vídeo:


A més de patrullar amb els binocles, la vigilància es fa amb drons i embarcacions, tot i que aquest dilluns no s'han pogut activar a causa del vent.


Cap cas en granges d'aviram

El Departament d'Acció Climàtica ha inspeccionat 26 granges avícoles en un radi de fins a 10 quilòmetres d'on es van trobar els ocells morts.

S'analitza si compleixen les normes de bioseguretat, com que no tinguin contacte l'exterior o que l'aigua provingui de fonts depurades, explica Joaquim Porcar, coordinador del Departament d'Acció Climàtica a Lleida.

Els Agents Rurals, fent vigilància al pantà d'Utxesa pel brot de grip aviària
Els Agents Rurals fent vigilància al pantà d'Utxesa pel brot de grip aviària (ACN/Salvador Miret)

Com que només s'han detectat casos de grip aviària entre animals salvatges i no n'hi ha hagut cap en explotacions avícoles, Catalunya continua oficialment sent zona lliure d'aquesta malaltia i es permet el moviment dels animals des de les granges fins als escorxadors.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut