A la cara superior de la làpida es localitza una inscripció jueva, fet que permet relacionar-la directament amb la necròpolis de Montjuïc
A la cara superior de la làpida es localitza una inscripció jueva, fet que permet relacionar-la directament amb la necròpolis de Montjuïc (ACN/ Institut de Cultura de Barcelona)
Barcelona

Troballa fortuïta d'una làpida epigrafiada de la necròpolis medieval jueva de Montjuïc

La va trobar, per casualitat, el conegut com "el nen llop de Montjuïc", un sensesostre que ha viscut pràcticament tota la vida en una barraca de la muntanya

M. Josep MoyaActualitzat

El Centre de Conservació de Béns Mobles del Museu d'Història de Barcelona ha recuperat una làpida epigrafiada procedent de la necròpoli jueva de Montjuïc que va estar en funcionament del segle IX al segle XIV a la falda de la muntanya.

La làpida, de grans dimensions, la va trobar a començaments d'any un ciutadà de forma fortuïta a l'avinguda Miramar.

La làpìda jueva abans d'extreure-la de la muntanya de Montjuïc
La làpìda jueva abans d'extreure-la de la muntanya de Montjuïc (Vanesa Triay (ATICS SL))

Per a l'autor de la troballa, Antonio Moreno, conegut popularment com "el nen llop de Montjuïc", la muntanya barcelonina no té secrets. Hi ha viscut des de ben petit i coneix pam a pam tots els seus racons i amagatalls. A Montjuïc vivia amb la seva família quan era nen en una de les moltes barraques que poblaven la muntanya als anys 60.

Ara hi ha tornat i, fins fa unes setmanes, ha viscut en una cabana feta amb plàstics i pals en un punt amagat de la zona boscosa.

En aquest vídeo a YouTube explica com va trobar la làpida jueva:

 

Tècnics del Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat i del Servei d'Arqueologia de Barcelona es van personar lloc de la troballa per confirmar la veracitat de la descoberta. 

Van certificar que, efectivament, es tracta d'una làpida epigrafiada procedent de la necròpolis jueva de Montjuïc, tot i que aquesta no es trobaria in situ, sinó desplaçada de la seva posició original. La daten entre el segle XII al XIV i està feta amb pedra procedent de la mateixa muntanya de Montjuïc.

La làpìda jueva abans d'extreure-la de la muntanya de Montjuïc
La làpìda jueva abans d'extreure-la de la muntanya de Montjuïc (Vanesa Triay (ATICS SL))

Després d'una intervenció arqueològica d'urgència, la làpida jueva es va recuperar i ara es troba al Centre de Conservació de Béns Mobles del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), on es procedirà a la neteja acurada i es farà la transcripció i traducció del text i l'estudi epigràfic corresponent.

La làpìda jueva abans d'extreure-la de la muntanya de Montjuïc
La làpìda jueva abans d'extreure-la de la muntanya de Montjuïc (Vanesa Triay (ATICS SL))

Gràcies a la col·laboració del doctor José Ramón Ayaso, especialista en epigrafia hebrea de la Universitat de Granada, s'ha pogut fer una primera transcripció i traducció:

La inscripció de la làpida jueva
La inscripció de la làpida jueva (SABNC)

 

En aquesta tomba està enterrat el distingit r(abí) David f(ill) de r(abí) [...]

[el día […..] del] mes de Tevet de l'any [….]

 

La inscripció que la làpida té a la cara superior permet relacionar-la directament amb la necròpolis de Montjuïc que estava situada al vessant nord-oriental de la muntanya, dominant la ciutat.

Possiblement, aquesta làpida va ser llençada quan va ser localitzada durant la primera meitat del segle XX, coincidint amb les obres de construcció de l'actual Tir Olímpic (l'any 1907) o bé amb la construcció del primer Parc d'Atraccions (als anys 30). 

Aquesta era la localització estimada de la necròpolis jueva de Montjuïc
Aquesta era la localització estimada de la necròpolis jueva de Montjuïc (SABNC)
 


El descobriment permetrà ampliar el coneixement i informació de la necròpolis jueva de Montjuïc. És important concretar l'extensió i la situació real de la necròpolis per poder protegir-la degudament. La informació que proporcioni l'estudi de la làpida s'afegirà al projecte de recerca iniciat l'any 2014 amb l'objectiu d'ampliar el coneixement d'aquest element patrimonial i arqueològic de la ciutat.


Recompensa per la troballa

Segons explica Antonio Moreno, tindria dret a una quarta part del valor de la taxació de la troballa. Però vol deixar molt clar que cedeix la recompensa a la Fundació Arrels per ajudar persones sense llar, com ell fins ara.

Gràcies a la Fundació Arrels, l'Antonio ha pogut accedir fa poques setmanes a un pis i deixar la barraca de Montjuïc que ha estat el seu refugi els últims anys. 

El protagonista de la troballa, Antonio Moreno, 'El nen llop de Montjuïc'
El protagonista de la troballa, Antonio Moreno, 'El nen llop de Montjuïc' (Eliseo López Benito)

 

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut