Londres

Trillo plega després de perdre el suport del govern espanyol

La decisió arriba la setmana següent de l'informe del Consell d'Estat que dictaminava que el Ministeri de Defensa era responsable de l'accident de l'avió Iak-42

Actualitzat

L'exministre de Defensa i actualment ambaixador a Londres, Federico Trillo, ha anunciat que deixa el càrrec. En una breu declaració a l'ambaixada, en què ha no ha fet cap referència a l'accident del Iak-42, Trillo ha recordat aquest dijous que "ja fa temps" que va comunicar al govern la seva decisió de ser rellevat com a ambaixador. Finalment, aquest relleu es produirà aquest divendres, quan el Consell de Ministres abordarà la petició de Trillo.

La decisió de Trillo arriba la setmana següent de l'informe del Consell d'Estat que dictaminava que el Ministeri de Defensa era responsable de l'accident de l'avió Iak-42, en què van morir 62 militars espanyols. En el moment de l'accident, l'any 2003, Trillo era el ministre de Defensa. El Consell d'Estat assenyala que Defensa hauria d'haver adoptat mesures davant els indicis d'inseguretat detectats en el transport contractat per al trasllat dels militars. A més, apunta a l'esgotament i falta de formació dels pilots com a causes de l'accident. Després de l'informe, tant els familiars de les víctimes del Iak-42 com tots els partits excepte el PP havien demanat el cessament de Trillo.

El ministeri d'Afers Exteriors espanyol havia donat a entendre que Trillo seria rellevat, igual que 72 ambaixadors més que estaven "pendents de renovació" després de prop d'un any en funcions. Després que es conegués la intenció de l'executiu, Trillo va expressar la seva intenció de tornar al seu lloc com a lletrat al Consell d'Estat.

En la reunió que va mantenir aquest dimarts amb familiars de les víctimes, l'actual titular de Defensa, María Dolores de Cospedal, es va comprometre a investigar la gestió de l'accident i va assumir el dictamen del Consell d'Estat. De fet, aquest dimecres, el ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, havia assenyalat que el cessament de Trillo es preveia per a "les properes setmanes o mesos". Per la seva banda, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha indicat aquest mateix dijous que el relleu de Trillo es produiria perquè "tocava", dins d'una rotació prevista. Rajoy ho desvinculava així de l'informe del Consell d'Estat.

El 26 de maig de 2003, l'avió Iak-42 es va estavellar a Turquia amb 75 persones a bord. Els 62 militars espanyols, dotze tripulants ucraïnesos i un ciutadà bielorús que hi viatjaven van morir en l'accident. Es tracta de la pitjor tragèdia aèria de l'exèrcit espanyol en tota la seva història en temps de pau.

Únic ambaixador polític nomenat per Rajoy

Federico Trillo va entrar en política a la dècada dels vuitanta, a l'Aliança Popular de Manuel Fraga. L'any 1996, quan el PP va arribar al govern, José María Aznar el va situar a la presidència del Congrés dels Diputats. A la següent legislatura, amb majoria absoluta, va ser nomenat ministre de Defensa.

Trillo, una carrera política plena de polèmiques

A més de la tragèdia del Iak-42, el seu pas pel ministeri va estar marcat per la reconquesta de l'illot de Perejil, ocupada per militar marroquins. Des de l'any 2012 era ambaixador a Londres. Trillo era l'únic ambaixador polític -és a dir, que no és diplomàtic de carrera- nomenat per l'executiu de Mariano Rajoy.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut