Tres escultures de Plensa a Nou Barris, abandonades i convertides en contenidors
Una de les escultures de Plensa al barri del Verdum
Barcelona

Tres escultures de Plensa a Nou Barris, abandonades i convertides en contenidors

La síndica de greuges de Barcelona denuncia l'estat d'abandó del grup escultòric que hi ha al sud de la plaça Francesc Layret

RedaccióActualitzat

La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, denuncia l'estat d'abandonament de tres escultures de Jaume Plensa que hi ha al barri del Verdum, a Nou Barris. Formen un conjunt anomenat "Escullera" i estan situades al sud de la plaça Francesc Layret, disperses entre la Via Júlia i la plaça d'Ángel Pestaña.

"Estan mal ubicades, amb brutícia acumulada al seu interior i sense cap mena d'identificació."

La síndica va visitar el barri a principis de juny i ho va poder comprovar. Les escultures s'han convertit en un contenidor de deixalles i no tenen cap identificació ni cap manteniment. Sovint són objectiu dels incívics. Per això, Vilà demana dignificar les escultures i tornar-les al lloc previst quan es va encarregar el projecte, a la plaça Francesc Layret.

 

 

Per la síndica, és oportú fer-ho "en un moment en què la ciutat sembla que ha recuperat la seva estimació per l'obra d'aquest prestigiós escultor barceloní". Una referència a la sort tan diferent que ha tingut una altra obra de Plensa: "Carmela". L'artista va cedir l'escultura, situada davant del Palau de la Música, després d'una important mobilització dels veïns perquè es quedés per sempre en aquest punt de la ciutat.

La història d'"Escullera"

L'Ajuntament de Barcelona va encarregar el projecte l'any 1986, quan el delegat d'Urbanisme era l'arquitecte Oriol Bohigas i s'havia proposat "monumentalitzar la perifèria". Ho expliquen des de la web Art Públic de l'Ajuntament de Barcelona i des del projecte Relligant Nou Barris, una iniciativa per donar a conèixer el districte als veïns.

Plensa volia situar tres figures de ferro colat, representant una família, sobre un basament d'aigua format per grans pedres apilades, com l'escullera d'un port. La figura més gran feia tres metres d'altura i pesava tres tones. Finalment, el basament va ser convencional i el conjunt escultòric va perdre la peça que li donava nom.

El conjunt es va posar a la plaça Francesc Layret el 15 de febrer del 1988. S'hi va estar 11 anys. El 1999, amb les obres de l'aparcament subterrani de la plaça, les escultures es van passar al carrer Conflent, a l'altre costat de la Via Júlia. Les van posar en tres nivells diferents. La més gran a la vorera de Via Júlia. Les altres dues, enmig de parterres d'herba. Un mur de pedres separa els parterres i fa la il·lusió que, en part, s'ha recuperat la idea inicial de l'escullera.

 

En aquesta imatge de Google Maps es pot veure on estan situades actualment dues de les escultures 

Anar al contingut