Treballar a Salou i no poder pagar el lloguer a l'estiu, perquè es multiplica per set

En algunes zones turístiques com Salou, en temporada alta els preus dels lloguers es poden arribar a multiplicar per set

RedaccióActualitzat

La forta demanda de mà d'obra i la gran ocupació turística generen problemes d'habitatge a les zones més turístiques del país. És el que passa a la Costa Daurada, on alguns treballadors han de deixar els apartaments on viuen i compartir habitatge quan arrenca la temporada, o bé marxar fora del municipi on treballen.

Ens fixem en Salou, al Tarragonès, on en temporada alta els preus dels lloguers s'enfilen molt, cosa que representa un greu problema per a les persones que treballen al municipi. A l'hivern, els pisos tenen preus més baixos, però quan s'acosta l'estiu, pugen tant que aquestes famílies els han de deixar. I no sempre tenen una alternativa fàcil.

L'Ariel Urquiza, que treballa tot l'any en el manteniment dels apartaments turístics Salou4you, també hi viu, però només ho pot fer durant la temporada baixa, perquè a partir del mes de juny es lloguen per nits i el preu es multiplica per set.

"La idea seria buscar alguna cosa per la zona, perquè em quedi a prop de la feina i, si no, hauré de tornar a viure amb els meus sogres."

L'habitatge a les zones turístiques canvia radicalment de preu, segons l'estació de l'any (CCMA)

Com el de l'Ariel, una trentena d'apartaments més d'aquest edifici hauran de quedar buits per a lloguer vacacional, una característica que tampoc permet empadronar-s'hi.

L'Adriana Angelica Sierra, sogra de l'Ariel, explica que la seva situació no és tan dolenta com la que es poden trobar altres persones: "Comptem amb el nostre pis i s'hi poden empadronar, però hi ha molta gent que no té aquesta possibilitat, no té algú que els empadroni. I hi ha nens que han d'anar a l'escola, la sanitat..."

I és que la forta demanda de mà d'obra i la gran ocupació turística genera un problema d'habitatge sovint ocult per la intervenció de la xarxa familiar.

Per la subdirectora de la Càtedra Unesco Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili, Núria Lambea Llop, aquesta situació és greu:

"Aquests treballadors, a falta d'accés a un habitatge assequible i adequat a les seves necessitats, es veuen obligats, moltes vegades, a buscar aquestes solucions habitacionals, que tot i que no es detecten a primera vista, sí que són situacions de sensellarisme ocult."

Un problema que s'aguditza a la Costa Daurada central, pel gran volum de turisme que rep.

Una altra visió ben diferent ens la dona la Berta Cabré, de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona:

"Seria els llocs on l'allotjament és més dificultós. Si busques treballar al costat del teu establiment hoteler, probablement tindràs una dificultat. Ara bé, estem en un territori on, a 15 minuts de distància, pots trobar habitatge bé de preu, en condicions, i pots triar i remenar."

Però les dificultats no s'acaben aquí. La Dida Conceiçao de Andrade, que viu a Cambrils i busca feina en el sector turístic per a l'estiu, explica que moltes vegades el problema també és de transport: "No tots podem tenir un vehicle propi. I si vens de fora i vols treballar a Salou o a Cambrils, t'has de moure en transport públic."  

Un transport públic que, ara per ara, tampoc és una solució per a aquests treballadors, amb horaris canviants i sovint intempestius.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
TurismeHabitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut