Agents de borsa a Seül
Agents de borsa a Seül (Reuters/Kim Soo-hyeon)

Treballar 69 hores a la setmana, la proposta que rebutgen els joves de Corea del Sud

El govern de Seül s'ha fet enrere en els plans d'apujar la setmana laboral, que ara és de 52 hores

RedaccióActualitzat

Corea del Sud ja havia tingut una jornada laboral d'un màxim de 64 hores setmanals i, fa cinc anys, la va reduir a 52, per intentar augmentar la productivitat i la natalitat. Ara, el govern volia tornar a augmentar-la fins a les 69, atenent els desitjos dels grans empresaris, per poder-se adaptar més bé a les puntes de feina i beneficiar la competitivitat de la indústria. 

Però s'han trobat amb el rebuig frontal dels més joves, que es queixen que una jornada laboral més àmplia perjudica la conciliació amb la vida familiar i és un risc per a la salut.

El president coreà, Yoon Suk Yeol, ha acabat intervenint i, després de veure la reacció dels joves, aquesta setmana ha demanat al govern que reconsideri la reforma laboral que, ara per ara, ha quedat frenada, pendent d'un debat més ampli.

El president sud-coreà, Yoon Suk Yeol (Reuters)

El govern plantejava mantenir el límit màxim de 52 hores setmanals (40 regulars i 12 extra) però ampliable, a la pràctica, fins a 69 hores, per respondre a puntes de feina. Establia llavors un mecanisme per tenir una compensació després, que podia ser mensual, trimestral, semestral o anual.

La proposta també fixava uns límits de 140 hores trimestrals, 250 semestrals o 440 anuals i preveia un mínim d'11 hores de descans entre jornades laborals.

Crítiques de les mares treballadores

La reforma també ha estat criticada per algunes associacions de dones, arran de les declaracions que va fer el ministre de Treball, Lee Jung-sik, defensant que seria positiva per a les mares treballadores, perquè podrien acumular hores de treball i això els donaria més marge per compensar-ho amb temps lliure per les cures familiars.

La resposta evident de les associacions de dones és que això implicava el doble de feina per a les dones, mentre que els homes s'estalviarien les responsabilitats familiars i de la llar.

Quan li van demanar si s'havien previst els efectes que tindria la reforma en la natalitat, el ministre va dir que hi hauria mesures per reduir les hores de feina durant l'embaràs i la criança dels fills.

ARXIVAT A:
Drets laboralsCorea del Sud
Anar al contingut