Trasters convertits en habitatge: faran fora les persones que malviuen en un edifici de Mataró

L'Ajuntament signa un decret per fer-les fora de l'edifici, que pertany a l'Agència de l'Habitatge i és a tocar de la comissaria dels Mossos

RedaccióActualitzat

Els veïns d'un bloc de pisos de protecció oficial del barri del Pla d'en Boet, a Mataró, denuncien conflictes generats per les ocupacions i la delinqüència que pateixen des de fa anys. Tenen el pàrquing tancat i alguns trasters ocupats per persones que hi malviuen.

L'Ajuntament ja ha firmat el decret que permetrà el desnonament dels trasters i ho ha fet atenent als riscos derivats de la manca d'higiene i de ventilació d'aquests espais de l'edifici Torre del Cogoll, que pertany a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.

Actualment, hi ha persones vivint en almenys tres trasters del bloc. Ho fan en una situació indigna i els veïns denuncien que, de retruc, ells pateixen males olors i se senten insegurs, com ha explicat a TV3 la presidenta de l'Associació de Veïns Pla d'en Boet, Remedios Merchán Cienfuegos.

"Cuinen allà a dins, agafen la llum d'on no han d'agafar-la, hi ha hagut baralles també, fan totes les seves coses allà, hi ha infeccions... I és clar, els veïns no poden disposar del seu traster. No baixen perquè tenen por."

Els trasters no tenen ventilació i suposen un perill per a les persones que hi viuen (3Cat)

L'aparcament fa quatre anys que està tancat

Fa quatre anys, la Generalitat va decidir tancar l'aparcament de 90 places després de constatar que a dins s'hi traficava amb drogues i que es declaressin dos incendis que havien estat provocats. El pàrquing segueix clausurat i inutilitzat.

Els veïns subratllen que l'edifici està a tocar de la comissaria dels Mossos d'Esquadra i molts no entenen per què no es pot solucionar la situació. El cap de l'Àrea Bàsica Policial de Mataró, Josep Maria Cavallés Jorquera, defensa que la policia no pot fer-los fora.

"No podem fer fora la gent que està ocupant pisos o no podem resoldre els problemes d'insalubritat o de convivència. El que sí que tenim és la garantia que cada vegada que se'ns requereix, nosaltres hi anem."

Enguany, la Policia hi ha intervingut unes 50 vegades. Un dels últims cops, després de rebre l'avís d'una veïna per denunciar un presumpte traficant de drogues.

Segons els Mossos, algunes de les persones que viuen als trasters expliquen que alguns veïns del bloc els han rellogat aquests espais o, fins i tot, algunes de les habitacions del seu mateix pis.

Algunes de les persones que ocupen els trasters asseguren que els els han rellogat per viure-hi (3Cat)

El desallotjament podria fer-se abans de finals d'any

A principis de setembre, agents de la Policia Local de Mataró, tècnics dels serveis municipals i de l'Agència Catalana de l'Habitatge van fer una inspecció a quatre trasters ocupats a l'edifici. Van identificar set persones i van activar el protocol municipal d'actuació en ocupacions de risc.

Ara l'Ajuntament notificarà el desallotjament a la Generalitat com a propietària de l'edifici i comunicarà als inquilins dels trasters que n'han de marxar perquè no són espais aptes per viure-hi. Si no se'n van voluntàriament, es recorrerà a la via judicial.

La regidora de Seguretat de l'Ajuntament de Mataró, Núria Moreno Romero, ha explicat que instaran l'Agència Catalana de l'Habitatge a prendre les mesures necessàries per garantir que els espais "no es tornaran a ocupar" després del desallotjament, que es podria executar al novembre.


Més d'una dècada de conflictes

Des de l'Agència de l'Habitatge, expliquen que tenen poc marge d'actuació perquè cada traster està vinculat a un habitatge --tots de lloguer-- i és l'inquilí qui ho ha de denunciar legalment.

Segons Albert Toledo Pascual, director de promoció de l'habitatge d'aquest organisme, no tenen "cap problema per tapiar els trasters" desallotjats, si l'ajuntament els ho demana i hi ha "cobertura legal", fins que no tornin a adjudicar l'habitatge amb el traster que hi està vinculat.

Els veïns demanen que les diferents administracions intervinguin perquè ells puguin viure amb tranquil·litat. I és que fa anys que arrosseguen problemes. L'estiu del 2015 ja denunciaven que, del centenar de pisos, n'hi havia 13 d'ocupats il·legalment per un grup de persones. 

 

ARXIVAT A:
HabitatgeSeguretat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut