Traspàs Rodalies: l'Estat pagarà 1.058 milions d'endarreriments i 300 milions l'any per la gestió

L'acord econòmic per Rodalies, perquè la Generalitat rebi els diners abans de pagar la gestió del servei, arriba en plena negociació entre ERC i el PSC per fer Illa president

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Acord entre l'Estat i la Generalitat per un canvi de model a Rodalies, amb xifres concretes sobre la taula per poder-se fer efectiu. Aquest dilluns s'ha reunit la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat (la CMAEF), que ha acordat que l'estat espanyol pagarà 1.058 milions d'euros a la Generalitat en els pròxims tres anys, i 283 més cada any a partir del 2027, per pagar els endarreriments i el traspàs del servei.

Amb aquests diners, serà la Generalitat qui, a partir del moment que l'acord es faci efectiu, es farà càrrec de pagar el servei, que en el futur gestionarà Ferrocarrils de la Generalitat.

L'acord també suposa, segons ha destacat la consellera de Territori, Ester Capella, "posar el comptador a zero", ja que Renfe renuncia a tots els procediments judicials instats contra la Generalitat.

"Hi havia un debat de qui havia de pagar què que provocava accions judicials", ha explicat Capella, unes denúncies que Renfe retirarà un cop rebi els diners pels serveis extres prestats que la Generalitat reclamava quan hi havia alguna incidència, i que Renfe facturava al govern català encara que el titular del servei fos l'Estat.

"El pla d'acció, que és el que va vinculat als serveis de determinades línies de Rodalies, que han anat acumulant deute, s'ha posat a zero. El pla d'acció el pagarà l'Estat, per exemple, posar més trens a l'R1 o l'R4, que ara ho paga la Generalitat a Renfe."

Capella ha explicat que la Generalitat es convertirà en la prestadora del servei i serà qui pagarà l'operadora --que encara és Renfe-- però que abans de fer-ho ja haurà rebut els fons de l'estat espanyol per donar cobertura al servei de Rodalies.

"S'acaba l'anomalia. Rebrem el pressupost necessari per cobrir les necessitats de Rodalies i pagarem directament a l'operador, que ara és Renfe però que el dia de demà serà Ferrocarrils de la Generalitat."


Les conselleres d'Economia i Territori han destacat que el govern espanyol assumeix el deute de Rodalies des del 2016 i que finançarà l'ampliació del servei a diverses línies de la xarxa.

L'acord total, segons ha destacat la consellera d'Economia, Natàlia Mas, suma 1.520 milions d'euros en tres anys (entre Rodalies, beques i investigació) i un compromís de 442 milions d'euros anuals en els tres conceptes, a partir del 2027.

La Generalitat pagarà el servei a Renfe, que seguirà sent l'operadora fins que la rellevi FGC (Europa Press/Alberto Paredes)

152 milions anuals per a recerca i beques

També s'ha acordat dotar la Generalitat d'un fons anual de recerca de 150 milions d'euros, i fixar un import de 2 milions d'euros anuals per a la gestió de beques universitàries, a més de 7,9 milions d'euros extres per pagar els endarreriments en la gestió de beques dels últims tres cursos acadèmics.

Amb la reunió de la CMAEF es compleixen dos dels acords entre ERC i el PSC per a la investidura de Pedro Sánchez, l'any passat. Per una banda, la constitució mateixa d'aquesta comissió d'afers econòmics i fiscals, que ha de posar negre sobre blanc el nou acord de finançament. I per l'altra, la culminació del procés de transferència de Rodalies pactat fa 14 anys, el 2010.

La cancel·lació del FLA no ha entrat en aquesta trobada, ha admès la consellera d'Economia, Natàlia Mas, que ha assegurat que, tot i així, s'hi ha avançat:

"Estem treballant en la cancel·lació de 15.000 milions d'euros del deute amb l'Estat --el 20%--, que es farà efectiva en els propers mesos. Estem acabant de treballar en els últims detalls tècnics. No està sota el paraigua d'aquesta comissió tècnica però s'hi ha avançat."

En preguntar-li si l'acord aplana el camí a la investidura de Salvador Illa, Natàlia Mas ha dit que era "una condició imprescindible, però encara insuficient":

"Necessitem una garantia de compliment. I en això avancem per parlar d'una possible investidura de Salvador Illa. Ens toca transformar uns acords polítics en acords de govern i blindar-los."

Mas ha advertit que "cal un canvi estructural de model, la clau de la caixa i una millora estructural i irreversible del model de finançament de Catalunya", i que el que s'ha acordat avui és, només, "una correcció petita" d'aquest infrafinançament crònic.

 

ARXIVAT A:
Finançament autonòmicGeneralitat de CatalunyaGovern espanyolRodalies
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut