Trapero sobre l'1-O: "Tothom ho podria haver fet millor, jo el primer"

Trapero ha acceptat tornar tres setmanes després que l'Audiència Nacional l'absolgués per l'actuació dels Mossos l'1 d'octubre

RedaccióActualitzat

El major Trapero torna a ser el cap dels Mossos d'Esquadra tres anys després que el govern espanyol el cessés en aplicació de l'article 155. Aquest divendres, el major ha mantingut una primera reunió amb els comandaments del cos.

Ha arribat a dos quarts de nou a la seu central dels Mossos, el Complex Egara de Sabadell, per participar en la trobada i poc abans de la una del migdia, ha fet una compareixença pública.

"La meva defensa del cos no va ser ben entesa"

En les seves primeres paraules públiques com a major dels Mossos, Trapero ha dit que la tardor del 2017 es va equivocar:

"Jo crec que en algun moment la meva defensa del cos no va ser ben entesa, no vaig ajudar que s'entengués bé i va provocar relacions personals que es van complicar, i crec que una persona al front d'un cos de 17.000 persones ha de vetllar més del que jo feia en aquells moments per cuidar aquestes relacions personals."

"Se'ns ha retret que potser vam donar una imatge del que no estava passant, del que el cos no estava fent, que la sentència, per sort ha aclarit. Potser hem de ser més clars, evidentment no en el mateix àmbit, perquè això no es donarà, esperem que no es doni mai més, però evidentment ser més clars."

Miquel Sàmper i Josep Lluís Trapero, aquest divendres al Complex Egara


"La millor de les respostes"

Trapero, que ha dit que ha dedicat els últims tres anys a "reflexionar" i "créixer en l'àmbit personal",  ha inclòs la resta d'actors que van tenir papers destacats aquells dies en aquesta necessitat de millorar la manera de fer.

També ha afirmat que aquest mateix matí ja ha parlat amb els responsables dels cossos policials d'àmbit estatal i que hi ha trobat "la millor de les respostes":

"Parteixo de la premissa que en aquelles dates tothom ho vam poder fer millor, i en primer lloc, jo, i com que no em costa rectificar, com aquests tres anys que he estat apartat d'aquests edificis policials també m'han servit per reflexionar, per pensar, i per intentar créixer en l'àmbit personal, no em costa dir-ho, i en públic, tothom ho podia haver fet millor, i jo el primer."

"I per tant, treballaré perquè això que d'una manera íntima sento i penso, que es pugui expressar en el dia a dia. En aquest sentit aquest mateix matí ja m'he posat en contacte amb el general de la Guàrdia Civil, amb el comissari en cap de la Policia Nacional a Catalunya, ho he fet també amb els DAOs a nivell de Madrid, els he anunciat la meva voluntat d'anar-los a veure, de posar el cos a disposició, que poguem treballar i que poguem millorar. I m'he trobat, i ho vull dir, la millor de les respostes, la millor de les respostes."

 

Suport a les víctimes del 17A i del coronavirus

En la compareixença, Trapero ha expressat el seu suport i el dels Mossos a les víctimes dels atemptats del 17A a Barcelona i Cambrils, i els ha ofert tota l'ajuda que puguin necessitar.

També ha assegurat que volen ser "una eina" per donar suport a les persones que ho estan passant malament a causa de la pandèmia del coronavirus.

En aquest sentit, s'ha mostrat orgullós que els Mossos "han fet esforços" per ampliar les seves funcions per ser més útils a la societat, i que és el que vol fer ara com a major.


"Agraïment nítid, clar i sincer"

També ha expressat el seu "agraïment nítid, clar i sincer" a les tres persones que han encapçalat el cos durant aquests tres anys, els comissaris Ferran López, Miquel Esquius i Eduard Sallent.

En la presentació de l'acte, el conseller d'Interior Miquel Sàmper ha insistit que no s'ha destituït Sallent, sinó que s'ha restituït Trapero al capdavant dels Mossos.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, aquest divendres al Complex Egara

Aquest mateix divendres, i abans de la reunió i d'aquest acte, Sàmper ha assegurat que el Major dels Mossos Josep Lluís Trapero està "molt motivat" i que l'únic que li ha demanat és "estar fora del focus mediàtic".

"Ve amb intenció de treballar de policia i de fugir d'aquest mediatisme dels Mossos"

Ho ha dit en una entrevista a "El Matí" de Catalunya Ràdio, en la que ha reconegut que el Major té un caràcter "diferent" després del procés judicial, i que tots dos tenen la intenció d'obrir una nova etapa que permeti "restituir" la figura del cos i dels agents.

Sàmper ha afirmat que no han parlat de quina ha de ser l'estructura organitzativa de la cúpula dels Mossos, que començaran a parlar-ne dilluns i que Trapero té "llibertat" per escollir el seu equip. 

Ha afegit que si torna l'ex comissari en cap Ferran López estarà "encantat" i ha recordat que va tenir un paper "difícil" i va "col·laborar" perquè la policia catalana no fos comandada pels cossos espanyols.
 

Tres anys de judici i tres setmanes de reflexió

El conseller li va proposar restituir-lo en el càrrec immediatament després que l'Audiència Nacional l'absolgués, però el major Trapero ha volgut uns dies per pensar-s'ho fins que, ara, ha decidit acceptar el càrrec.

Trapero ha estat tot aquest temps apartat de qualsevol focus mediàtic i ha rebutjat totes les ofertes que li han arribat, tant de tornar a dirigir el cos com fins i tot sondejos per anar a llistes electorals.

L'única prioritat era la seva defensa. Ara fa tres setmanes que va quedar absolt en el judici sobre la presumpta connivència de la direcció dels Mossos amb el govern i el referèndum de l'1-O. 

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha apuntat a TV3 que la restitució de Trapero "és portar les coses al terreny d'on mai havien d'haver sortit" perquè la seva destitució, l'octubre del 2017, va ser una "decisió no presa pel govern de la Generalitat, sinó pel govern estatal".
 

També s'hi ha referit el vicepresident del govern, Pere Aragonès, que en una piulada a Twitter ha dit, que "és un acte de justícia i reparació" retornar-li les funcions que la repressió li va prendre.

 

La notícia ha coincidit amb la celebració a Madrid del judici pels atemptats de l'agost del 2017, on Trapero va tenir un paper destacadíssim.
 

Els reptes de Trapero en el seu retorn
El major Trapero amb Miquel Sàmper i Pere Ferrer signant la seva restitució (EFE)

El relleu de Sallent

El retorn de Trapero deixa sense lloc el comissari Eduard Sallent. Sallent va ser nomenat comissar en cap el juny del 2019, en substitució de Miquel Esquius.

Sàmper ha agraït la tasca de l'home que fins ara estava al capdavant del cos i ha explicat que no hi ha hagut una destitució, "sinó una restitució".

Ara per ara, però, no se sap quin serà el nou encàrrec de Sallent.

ARXIVAT A:
Josep Lluís Trapero Mossos d'EsquadraMiquel Sàmper
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut