Seu del Parlament de Transnístria, amb una estàtua de Vladímir Lenin presidint l'entrada
Seu del Parlament de Transnístria, amb una estàtua de Vladímir Lenin presidint l'entrada (Núria Vilà)

Transnístria, un as a la màniga de Putin entre Ucraïna i Moldàvia

De moment Rússia no ha activat les tropes que té destinades a aquest enclavament prorús independitzat de facto de Moldàvia el 1992

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Un dels països amb qui comparteix frontera Ucraïna és Moldàvia, però els ucraïnesos no són benvinguts a bona part d'aquesta línia fronterera, la que correspon a Transnístria, perquè funciona com un estat independent prorús.

Aquesta franja de territori, de poc més de 4.000 quilòmetres quadrats de superfície, és més petita que la província de Girona i hi viuen mig milió de persones.

 

Després de la dissolució de l'URSS i que Moldàvia declarés la independència, Transnístria al seu torn es va acabar independitzant de facto el 1992 després d'una breu guerra.

Les motivacions principals van ser les diferències ètniques amb la resta del país, majoritàriament de parla romanesa, mentre que a Transnístria es parla sobretot rus i ucraïnès.


Suport rus, però no reconeixement

Des de llavors han sobreviscut gràcies al suport de Rússia que, de tota manera, no l'ha reconegut oficialment com a país independent.

La invasió d'Ucraïna ha fet tornar a primera plana Transnístria, perquè és un enclavament estratègic per a l'exèrcit rus, que hi manté un nombre de tropes considerable.

I també està fent revifar les tensions amb Moldàvia, que dijous de la setmana passada va formalitzar la petició d'entrar a formar part de la Unió Europea.

La resposta del govern de Transnístria, que només reconeixen altres territoris prorussos autoproclamats independents com Abkhàzia, Ossètia del Sud i l'Alt Karabakh, ha estat reivindicar la seva independència.

230.000 refugiats ucraïnesos

De moment, per les fronteres de Moldàvia han arribat d'Ucraïna 230.000 refugiats, 120.000 dels quals s'hi han quedat, una xifra enorme per a un país de la mida de Catalunya i amb només 2 milions i mig d'habitants.

Aquest diumenge, la presidenta de Moldàvia, Maia Sandu, ha demanat suport al secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, que ha visitat el país en la gira que fa per Europa:

"Recordem que en el territori del nostre país i de manera il·legal hi ha tropes de la Federació Russa des de fa dècades."

El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, i la primera ministra de Modàvia, Maia Sandu, aquest diumenge a Chisinau (Reuters)

Sandu ha afegit que no li consta que les tropes russes de Transnístria, que ha xifrat en uns 1.500 soldats, hagin participat en la invasió d'Ucraïna.

Però aquest diumenge el govern ucraïnès va afirmar que els míssils que han destruït l'aeroport de Vínnitsia van sortir de Transnístria, informació que no s'ha confirmat.


Arsenal amb 40.000 tones d'armes soviètiques

Quan l'URSS es va dissoldre, a Transnístria hi va quedar un enorme arsenal de més de 40.000 tones d'armes i munició, al dipòsit de Cobasna.

El desembre, la BBC va explicar que, malgrat que fa 20 anys Rússia es va endur bona part de l'armament, encara n'hi podrien quedar 20.000 tones.

Sigui com sigui, l'existència d'aquest enclavament prorús entre Moldàvia i Ucraïna és un as a la màniga que Vladímir Putin podria fer servir els pròxims dies o setmanes per impulsar la invasió des del front occidental.

Perquè Transnístria queda a poca distància d'Odessa, la ciutat que intenta conquerir l'exèrcit rus: la capital, Tiraspol, és a només 100 quilòmetres en direcció nord-oest.

Tiraspol, capital de Transnístria (Núria Vilà)

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïna
Anar al contingut