Plantació de marihuana en una nau industrial de Cervera
Plantació de marihuana en una nau industrial de Cervera (Mossos d'Esquadra)

Tràfic de marihuana: cinc detinguts al dia i l'aparició del fenomen "crime as a service"

Els Mossos d'Esquadra van desarticular 36 grups criminals durant el 2024, l'últim aquest mateix cap de setmana arran d'una investigació que va començar al desembre

Actualitzat

Cada dia, els Mossos d'Esquadra detenen una mitjana de cinc persones vinculades al cultiu, distribució i tràfic de marihuana. En total, l'any passat, es van desarticular 36 grups criminals.

De fet, l'últim operatiu ha tingut lloc aquest cap de setmana mateix, amb la desarticulació d'un grup que tenia plantacions a dues naus industrials de Cervera i Manlleu.

La investigació, que va començar al desembre, ha acabat amb la detenció de 10 persones i el decomís de 850 plantes i 70 quilos de cabdells.

277 plantes de marihuana llum càlida a una nau de Cervera
277 plantes de marihuana amb llum càlida a una nau de Cervera (Mossos d'Esquadra)

Les dades sobre els operatius del 2024 les ha avançat el cos de Mossos d'Esquadra a Catalunya Ràdio i demostren que les detencions dels narcotraficants es mantenen constants des de fa quatre anys.

Tal com explica el cap de la Comissaria General d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra, el comissari Ramón Chacón, per considerar-los grup criminal han de reunir una sèrie de requisits:

"Han de ser tres o més persones, han de tenir una activitat perllongada en el temps, activitat en més d'un país i poden fer ús de blanqueig de capitals amb societats interposades"

 

Més plantacions interiors i nous traficants

El món delinqüencial que envolta el cultiu i el tràfic de marihuana es manté arrelat a Catalunya, però amb algunes novetats el 2024. Per exemple, la sequera va afectar les plantacions exteriors i va fer incrementar les interiors, que ja són vuit de cada deu de les que es desmantellen.

També s'ha diversificat el perfil dels traficants i jardiners dels cultius. Ramón Chacón destaca que el gruix més important de detinguts és dels països de l'Est, seguits dels residents a Catalunya.

"Detenim 2.000 persones a l'any per tràfic de marihuana, i molts d'aquests detinguts no tenen antecedents"

D'altres, però, "són delinqüents d'altres països que poden tenir un historial al seu país".

Hi ha també "una certa part de població d'aquí, de Catalunya, que no està vinculada al món delinqüencial del tràfic de drogues, però que comença a traficar marihuana", afirma Chacón.

 

L'any de l'aparició del "crime as a service"

El 2024 la policia ha detectat com a novetat que els grups criminals necessiten cada vegada més protecció per a les seves plantacions per evitar que altres narcotraficants els robin.

És per això que s'ha començat a veure subcontractació de serveis de seguretat armats per al transport, custòdia i distribució de marihuana. "És un fenomen que hem començat a veure el 2024, anteriorment no l'havíem tingut", diu Chacón.

"En el món policial se l'anomena 'crime as a service', on un grup criminal dona servei a un altre grup criminal. No és una cosa gaire generalitzada, però sí que hi posem el focus perquè fins ara no havíem tingut aquesta criminalitat, que la definim com líquida, no són estructures tancades, sinó d'unió entre diferents grups."

Els Mossos d'Esquadra van comptabilitzar 49 narcoassalts entre organitzacions l'any passat, però admeten que hi ha una xifra negra important, derivada del fet que els traficants només truquen a la policia en casos límit en què veuen perillar la seva vida.

ARXIVAT A:
NarcotràficMarihuana
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut