Dos soldats d'Ucraïna practiquen amb un sistema de míssils antitanc mentre altres els observen
Soldats ucraïnesos practiquen amb el sistema de míssils antitanc MILAN (REUTERS/Alina Smutko)

Del front d'Ucraïna al mercat negre europeu: armes de l'OTAN en mans del crim organitzat

Els Mossos d'Esquadra asseguren que no han detectat armes d'aquesta procedència a Catalunya, enmig de la preocupació que es desviïn cap al crim organitzat

Actualitzat

El tiroteig doblement mortal de la nit de Sant Joan al barri de la Font de la Pólvora ha tornat a evidenciar el tràfic d'armes il·legal. L'home, que va disparar l'AK-7 amb ràfega, i es va fugar té nombrosos antecedents penals, tant de tinença d'armes com de tràfic de substàncies estupefaents. La seva arma llarga es va localitzar en el cotxe calcinat localitzat a Mont-ras (Baix Empordà). A hores d'ara, els Mossos d'Esquadra estan treballant per determinar l'origen de l'arma al mercat negre.

L'ús d'aquestes armes llargues, utilitzades en conflictes de guerra, cada vegada són més habituals en el crim organitzat segons reconeixen els mateixos cossos policials.


D'on surten les armes?

Segons el "Diario de Cádiz", la Guàrdia Civil s'ha enfrontat a narcotraficants que utilitzaven fusells procedents de l'OTAN al Camp de Gibraltar. El periodista Pedro M. Espinosa, amb qui hem parlat, explica que diversos agents de la Guàrdia Civil van ser rebuts el passat 22 de maig amb ràfegues d'armes llargues en el moment d'intentar evitar un desembarcament al riu Guadalquivir.

Fonts militars també apunten que una part de les armes de l'OTAN entregades a l'exèrcit ucraïnès s'estan desviant al mercat negre.

Malgrat això, les autoritats espanyoles ho desmenteixen oficialment.

Una arma en venda que es pot trobar a la 'deep web'
Una arma en venda que es pot trobar a la "deep web" (3Cat)

El testimoni de voluntaris espanyols a Ucraïna

En Francesc Galván té una de les poques empreses de formació de soldats a sou de l'Estat. L'any passat va formar una vuitantena d'espanyols que van anar a lluitar a Ucraïna. Ell mateix ho confirma sense embuts:

"Moltes de les armes que proveeix l'OTAN a Ucraïna estan arribant a Europa. N'hi ha que estan donant voltes pel món"

Així mateix, voluntaris espanyols que estan lluitant a Ucraïna i volen mantenir l'anonimat confirmen que una part de les armes arriben al mercat il·legal.

Francesc Galván amb una arma llarga
El català Francesc Galván fa formació de soldats a Ucraïna (3Cat)

És un fet que no sorprèn Tica Font, la presidenta del Centre Delàs-Oficina descentralitzada de l'International Peace Bureau, especialitzada en temes de desmilitarització. Font assegura que "el dia que el govern espanyol va anunciar que enviava armes a Ucraïna, ja sabien que es produiria un comerç il·legal paral·lel perquè aquest país té una tradició corrupta".

De fet, diu, "es tracta d'un país que quan tu tens alguna cosa de valor, la vens".

Font també pronostica que, amb la fi del conflicte, hi haurà un gran estoc d'armes que es perdran i també acabaran en el mercat negre.

Aparador d'armes

L'accés a la "deep web" mostra un gran aparador d'armes, encara que és difícil saber-ne l'origen. Tenen números de registre, però els traficants es dediquen a esborrar-los i es pinten perquè no se'n pugui seguir el rastre.

Els experts alerten que el tràfic d'armes ha augmentat per la demanda de les organitzacions criminals que es dediquen al cultiu de la marihuana i la cocaïna i volen evitar narcoassalts.

Cultiu interior de marihuana en un habitatge del barri de Pardinyes de Lleida
El tràfic de marihuana es relaciona amb més demanda d'armes (Mossos)

D'entrada, la disponibilitat més gran d'armes pot provocar una escalada il·legal que pot generar un augment de la violència armada. La possessió d'armes es vincula, principalment, al tràfic de drogues, sobretot, de marihuana i cocaïna.

El professor de Dret Internacional Públic Universitat Abat Oliba i expert en delinqüència i crim organitzat, David Villacampa, assegura que la principal preocupació dels cossos policials és l'ús d'armes de gran calibre per impedir narcoassalts. Villacampa afegeix que l'experiència de l'Europol és clau perquè són els que s'han dedicat a impedir que les armes arribessin a grups terroristes.

De moment, els Mossos d'Esquadra asseguren que no han detectat armes procedents de l'exèrcit d'Ucraïna. Tot i això, l'informe anual de Seguretat Nacional de l'any passat ja alertava de la preocupació que arran de la guerra d'Ucraïna "es desviessin armes de foc cap al comerç il·legal d'armament".

 

ARXIVAT A:
PolicialNarcotràficUcraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut