Tractorada de pagesos davant del Ministeri d'Agricultura: "Les ajudes són una vergonya"

El ministre Luis Planas anuncia ajudes a fruiters, fruita de closca i cereals de secà, però en deixa fora el cereal de regadiu

RedaccióActualitzat

Manifestació de pagesos i ramaders al centre de Madrid per exigir ajudes contra les conseqüències de la sequera i l'augment dels costos de producció.

Uns 150 tractors arribats de diversos territoris de tot Espanya s'han concentrat a la Puerta de Alcalá i han recorregut plegats la distància que els separava del Ministeri d'Agricultura, davant l'estació d'Atocha. La marxa l'han integrada 800 d'agricultors i ramaders.


Coincidint amb la presència dels pagesos a Madrid, el ministeri ha anunciat un ajut de 275 euros per hectàrea de fruiter, amb un límit de superfície subvencionable de fins a 70 hectàrees. L'ordre d'Agricultura també inclou ajudes de 92 euros per hectàrea al fruit de closca, i de 43,5 euros per hectàrea de cereal de secà.

Tanmateix, entre les noves ajudes no n'hi ha per al cereal de regadiu, que a les comarques de Lleida suma milers d'hectàrees afectades pel tancament dels canals d'Urgell i Segarra-Garrigues.


"No quedarà cap pagès"

Unes "ajudes que són una vergonya", segons Luis Cortés, coordinador estatal d'Unió d'Unions d'Agricultors i Ramaders, l'organització convocant de la mobilització.

"Estem emprenyats amb un ministre que ha abandonat el sector agrari."

Té la mateixa opinió Josep Cedó, pagès que s'ha desplaçat fins a Madrid. En declaracions a TV3, ha fet aquesta denúncia: "Ens sentim abandonats per les administracions, tant la catalana com l'espanyola. Tothom ens gira l'esquena i ningú pensa en els petits pagesos".

"Això, si no canvia, acabarà molt malament, perquè no quedarà cap pagès", ha assegurat.

"Com es pot viure, així?", pregunta Marta Sagalà, pagesa que també s'ha mobilitzat, si "els adobs, el gasoil i tot estan cada dia més amunt".


Des del sindicat Unió de Pagesos s'exigeix que les respostes als problemes del sector arribin ja. Joan Caball, coordinador nacional, argumenta: "Si ja tens la norma feta, i una part del pressupost, reparteix aquesta, com a mínim."

Considera que les administracions "prenen el pèl als pagesos i als representants legítims del poble", als quals van demanar que convalidessin un decret de sequera que, de moment, denuncia Caball, "no ha servit per res".

Els pagesos també han demanat a Planas que aprofiti la presidència espanyola de torn de la Unió Europea per activar un fons de crisi previst per fer front a situacions d'emergència com aquest episodi de sequera.

Tres dies de viatge

Alguns dels pagesos que aquest dimecres al matí han arribat a Madrid ho han fet després de tres dies de viatge, 30 hores de carretera, fent nit a Lleida i a Guadalajara. En total, 700 quilòmetres de carretera per denunciar que el sector és a la "ruïna" i reclamar "celeritat" al ministre Luis Planas.

Uns 200 tractors i 500 pagesos s'han concentrat davant del Ministeri d'Agricultura (CCMA)
ARXIVAT A:
Agricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut