Manifestants a París mostren un cartell amb el text "No tots els homes, però sempre un home"

"Totes som Gisèle": França es mobilitza contra la violència sexual a les dones

Manifestacions a diverses ciutats de França contra la violència sexista, arran del judici a Dominique Pelicot i una cinquantena d'homes acusats de participar en violacions en grup amb submissió química

RedaccióActualitzat

Milers de persones s'han manifestat aquest dissabte a diverses ciutats franceses en suport a Gisèle Pelicot, la dona a qui el seu marit va drogar durant anys per ser violada per desenes d'homes.

Quan encara està en marxa el macrojudici contra Dominique Pelicot i una cinquantena d'homes entre 26 i 74 anys que van participar en les violacions quan Gisèle Pelicot estava inconscient i drogada, els carrers de París, Marsella, Rennes i altres capitals franceses s'han omplert de manifestants que reclamen que "la vergonya canviï de camp", el lema que ha popularitzat la víctima en el judici. 

Les revelacions que han sortit durant el judici han provocat consternació a tot el país i també a escala internacional. 

Tres noies a la manifestació de París, amb cartells amb suport a Gisèle Pelicot i a les dones víctimes de violència sexual (Reuters/Abdul Saboor)

Avui, els manifestants han denunciat la laxitud de la justícia en aquest cas i també la ineficàcia de la policia a l'hora de condemnar i investigar els casos de violació contra les dones. 

En les diverses concentracions s'han sentit consignes en suport a la víctima i s'han vist cartells amb missatges com "Víctimes, us creiem", "Totes som Gisèle""Ja no estàs sola" o "Protegeix la teva filla, educa el teu fill". Gisèle Pelicot s'ha convertit en un símbol de la valentia i de la lluita contra la violència sexual a França. 

La manifestació en suport a Gisèle Pelicot aquest dissabte a Marsella (Reuters/Manon Cruz)

Des del primer moment, els advocats van anunciar que Gisèle renunciava a fer un judici a porta tancada per alertar l'opinió pública contra la impunitat de la violència sexual contra les dones i per exigir que la vergonya caigui sobre els violadors i abusadors, i no sobre les víctimes. 

Inicialment estava previst que Dominique Pelicot testifiqués aquesta setmana en el judici, però els seus advocats han aconseguit que es retardés la compareixença al·legant problemes de salut. S'espera que Pelicot declari finalment aquest dilluns. 

Organitzacions feministes han aprofitat les manifestacions d'aquest dissabte amb relació al cas Pelicot per exigir "una llei global contra les violències sexistes i sexuals" i reclamar que es destinin partides al pressupost nacional per abordar la qüestió de la violència sexual. "Es calcula que es necessiten almenys 3.000 milions d'euros per abordar la qüestió de la violència sexual, no és ni el 0,5 del pressupost nacional de França. Menys d'un 0,5% per salvar vides", ha dit Anne-Cécile Mailfert, presidenta de la Fundació Dones.

Assistents a la manifestació de París en suport a Gisèle Pelicot, víctima de violacions contínues per part del seu marit i d'una vuitantena d'homes mentre estava inconscient (Reuters/Abdul Saboor)

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaAgressió sexualFrança
Anar al contingut