Cues al taulell de Vueling, aquest dissabte (3Cat/Núria Balaguer)
Cues al taulell de Vueling, aquest dissabte (3Cat/Núria Balaguer)

Tota la nit a l'aeroport buscant un vol després de l'apagada: "És barallar-se amb fantasmes"

Els usuaris afectats per la cancel·lació dels vols a l'aeroport del Prat es queixen de falta d'informació i alternatives, després d'hores anant amunt i avall i fent cua als taulells informatius

RedaccióActualitzat

Després de nou hores a l'aeroport del Prat, a l'Anca Popescu i el Renato Rendón per fi els han donat una solució per fer el viatge previst a Eivissa. Vueling els ha cancel·lat el vol previst per a aquest divendres, després d'una fallada informàtica que ha afectat aeroports de tot el món, però no han parat fins que els han ofert una alternativa.

L'han aconseguit a la nit, explica l'Anca, després de recórrer tot l'aeroport i de fer més quatre hores de cua davant el taulell de Vueling:

"Hem estat passejant per l'aeroport de dalt a baix. Ens deien coses diferents, que anéssim a baix, que tornéssim aquí. Hem trobat una solució a base d'insistir i d'estar aquí. Si haguéssim anat a casa, ningú ens hauria donat una solució. Et diuen que ho provis per la web, que no funciona, o que truquis, però per telèfon no saben res. És un bucle."

L'Imen El Bahri, que és de Girona, no ha tingut tanta sort i haurà de passar la nit a l'aeroport. Als seus acompanyants i a ella els han cancel·lat el vol a Bilbao, i la companyia només els ofereix un reemborsament i 150 euros per persona com a compensació, però cap alternativa per arribar al seu destí.

Denuncia que intentar trobar una sortida ha estat com "barallar-se amb fantasmes", perquè no hi havia manera de contactar amb ningú:

"Han fet com bomba de fum. Han desaparegut. Al telèfon és molt difícil que et respongui una persona. Al mostrador hi ha una o dues persones per a tota aquesta gent. Les màquines tampoc funcionen i no hi ha ningú que et pugui donar una solució. Ha estat barallar-se amb fantasmes, bàsicament."

Al final han comprat pel seu compte bitllets en un vol per anar a Donosti aquest dissabte i han decidit dormir als passadissos, perquè els hotels que han trobat eren tots massa cars i no els arriba --segons explica a 3Cat-- mentre continua a la cua perquè els donin el reemborsament que els han promès.

L'aeroport va recuperant la normalitat, tot i que encara s'arrosseguen retards i cancel·lacions (3Cat/Núria Balaguer)

La Margarita Gómez també estava disposada a quedar-se a dormir a l'aeroport, si calia, per agafar el primer vol disponible cap a Palma. Hi ha d'anar per fer-se càrrec de les netes i, tot i que ha arribat amb més de cinc hores d'antelació, no ha aconseguit parlar amb ningú:

"Havia d'agafar un vol a les 20.40 cap a Palma. Veient que havia caigut el sistema mundial, he vingut a les tres de la tarda. No apareixia el vol, ni cancel·lat ni res. A la web de Vueling et posaven a vegades una cosa i després, unes altres.

"Cap a les sis ens han dit que baixéssim, però no ens han donat cap solució perquè no en tenien cap", denuncia la Margarita, en aquest vídeo:


Vueling és una de les companyies més afectades al Prat pel caos global generat als aeroports de tot el món després de caure el sistema operatiu Windows per una actualització de seguretat defectuosa.

Cues per facturar davant els taulells de Vueling, aquest dissabte (3Cat/Núria Balaguer)

La normalitat es va recuperant progressivament després d'una fallada tecnològica que ha afectat els cinc continents i ha provocat retards en gairebé 33.000 vols i la cancel·lació de prop de 3.700 a tot el món.

A Espanya, la incidència informàtica ha afectat 5.600 vols dels aeroports gestionats per Aena i 400 cancel·lacions, el 6,5% dels vols previstos.

Continuen les cues, tot i recuperar-se la normalitat

Aquest dissabte, desenes de persones afectades pels retards o cancel·lacions feien cua des de primera hora als taulells de Vueling per veure si els podien recol·locar en algun vol.

Passatgers fent el check-in a l'aeroport del Prat, aquest dissabte (3Cat/Núria Balaguer)

Encara surten i arriben vols amb retard i n'hi ha algun de cancel·lat, però la majoria van a l'hora prevista, un cop recuperats els sistemes informàtics. Les afectacions es poden consultar al web de l'aeroport.

Els sistemes de facturació electrònics ja funcionen, després que divendres s'hagués de fer tot a mà (3Cat/Núria Balaguer)

Les queixes són les mateixes que aquest divendres: impossible trobar una solució a la web de la companyia i poca gent donant la cara, segons denuncia la Paula Blanco, que aquest divendres va arribar de l'Argentina i havia d'anar a Milà.

"Es va cancel·lar el vol, però ningú ens ha dit res. Hi ha algú tancat allà que contesta quan vol, però ningú dona la cara, que algú ens digui alguna cosa, no podem estar així."

També hi ha afectats que han perdut una connexió internacional pel retard i reclamen una solució. L'Antonella de Filippo va perdre l'enllaç a Miami i no sap com fer-ho per continuar el viatge. Diu que no li han donat ni hotel ni manutenció:

"Porto aquí 24 hores, ningú no es fa càrrec i segueixo aquí sense menjar i sense dret a hotel."

Les màquines d'autofacturació, que divendres no funcionaven, ja tornen a estar operatives (3Cat/Núria Balaguer)

El Jorge Coloma, que havia de viatjar a Londres, també està fent cua davant l'oficina de Vueling, mentre la seva parella ho fa en un altre punt on els ha enviat la companyia:

"Et diuen que no vinguis aquí perquè no s'acumuli la cosa. Et diuen que ho facis per internet però no va. Això està tancat però hi ha algú treballant. Al check-in tampoc et donen solució. T'envien d'un lloc a l'altre però enlloc no és efectiu."


Les aerolínies han de donar una alternativa, tot i ser un cas de força major

L'advocat Dan Miró, especialitzat en dret aeronàutic, recorda que, encara que aquest sigui un cas de força major, les aerolínies tenen responsabilitats i obligacions davant el passatge. Han de donar informació i també oferir un altre vol al més ràpidament possible, encara que sigui amb una altra companyia, o un transport alternatiu:

"La informació és un dret dels usuaris a la Unió Europea. Hi ha d'haver gent que doni la cara i que estigui preparada per fer front a aquests incidents."

A més de respectar el contracte i donar-te una alternativa al vol --explica aquest advocat-- les companyies també tenen l'obligació de donar-te hotel i manutenció fins a portar-te a destí i reembossar-te les despeses que et provoquin el retard o la cancel·lació del vol.

Gent fent cua per facturar l'equipatge a l'aeroport del Prat, aquest dissabte (3Cat/Núria Balaguer)

En casos de força major com aquest, no han de pagar compensacions ni danys morals, però sí reembossar el bitllet, si no et donen una alternativa adequada. I si et diuen que no n'hi ha cap, però en trobes una pel teu compte, t'haurien de pagar el vol, encara que sigui d'una altra companyia, alerta Miró.

 

ARXIVAT A:
AeroportsAeroport del Prat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut