Donald Trump pocs segons després que una bala el ferís a l'orella durant un míting a Pensilvània (Reuters)

Tot el que se sap de l'intent d'assassinat de Trump: els fets, l'atacant i les reaccions

La policia ha trobat un dispositiu sospitós a dins del cotxe de l'autor, un jove de 20 anys de Pensilvània que va actuar en solitari

Actualitzat

Donald Trump va sobreviure aquest dissabte a un intent d'assassinat mentre feia un míting.

L'expresident en va sortir sa i estalvi, amb una ferida lleu a l'orella, però l'atac obre un escenari incert a la política dels Estats Units. 

Això és tot el que se sap de l'atemptat 24 hores després:


On i quan ha passat?

Durant un míting de l'expresident Trump a Butler, a l'estat de Pensilvània. 

Era l'últim acte de campanya abans de la convenció republicana que començarà aquest dilluns a Milwaukee (Wisconsin), on serà designat candidat oficial.

Els primers quatre trets es van sentir a les 18.09 (hora local), mentre Trump parlava sobre la immigració il·legal.


L'expresident es va posar la mà a l'orella i pocs segons després es va desfermar el caos: els serveis secrets es van abraonar sobre seu, protegint-lo, i el públic va començar a cridar.

L'últim tret es va sentir exactament setze segons després del primer.

La seqüència completa dels fets va durar poc més de dos minuts, des del primer tret fins que Trump, amb la cara ensangonada i el puny alçat, va entrar al cotxe oficial.


Qui era l'atacant?

L'autor de l'atemptat era Thomas Matthew Crooks, un noi de 20 anys de Bethel Park, Pensilvània, a prop d'on es feia el míting.

L'FBI, que s'ha fet càrrec de la investigació, l'ha identificat aquest diumenge com a implicat en l'intent de magnicidi i ha confirmat que va actuar en solitari.

Les forces especials el van abatre al mateix lloc des d'on va disparar: una teulada a uns 130 metres de l'escenari que el Servei Secret no hauria pentinat.

Vista aèria de la zona on Trump va ser atacat aquest dissabte
Vista aèria de la zona on Trump va ser atacat (3Cat)

A més, la policia ha trobat un "dispositiu sospitós" a dins del cotxe de Crooks, que ha estat traslladat a un laboratori per part d'especialistes en bombes.

L'arma que va fer servir l'havia comprat el seu pare de forma legal.

El jove estava registrat com a votant republicà, tot i que el 2021 hauria fet una donació de 15 dòlars a un grup vinculat al Partit Demòcrata.

 

Per què ho va fer?

Encara no se sap. La policia continua indagant en les possibles motivacions de Crooks. 

"No hem identificat una ideologia vinculada amb el sospitós", ha informat aquest diumenge el director de l'FBI, Christopher Wray.

Fonts judicials han assegurat a la CBS que hauria planificat l'atemptat amb certa antelació, però no està clar amb quant temps. 

Fotografia de l
Fotografia de l'institut on va anar Thomas Crooks, l'autor de l'atemptat (Reuters)

El tiroteig és investigat alhora com un intent d'assassinat i un acte terrorista nacional.


L'atac va deixar més víctimes?

Sí, un assistent al míting va morir tirotejat i dues persones van quedar ferides greus.

La víctima mortal és Corey Comperatore, un home de 50 anys que va intentar protegir la resta de membres de la família dels trets.

Comperatore havia estat responsable del Departament de Bombers voluntaris de Buffalo Township.

Dels dos ferits no se'n sap el nom, però són dos homes adults que es trobaven entre el públic. 


Què ha dit Trump?

La primera reacció de l'expresident va arribar al cap de dues hores de l'atac. "He notat la bala esquinçant-me la pell", va escriure a Truth Social, la xarxa social creada per ell mateix.

"He sabut que alguna cosa anava malament quan he sentit un brunzit, trets i immediatament he notat que la bala m'esquinçava la pell", va detallar. 

Trump va agrair al Servei Secret i a totes les forces de seguretat la "ràpida resposta". "És increïble que una cosa com aquesta pugui passar al nostre país", va afegir.

Aquest diumenge ha publicat un segon missatge on ha assegurat que "només Déu ha impedit que passés l'impensable".

"Estimo realment el nostre país i us estimo a tots, i espero adreçar-me a la nostra gran nació aquesta setmana des de Wisconsin."

Trump, que ha fet una crida a la unitat, ha confirmat que assistirà a la convenció republicana que comença aquest dilluns i que l'ha de designar oficialment candidat a les eleccions del 5 de novembre.


I Biden?

El president dels Estats Units va conversar per telèfon amb Trump després de l'incident. I aquest diumenge, Joe Biden ha ofert una roda de premsa per parlar-ne. 

"Un intent d'assassinat és contrari a tot el que defensem", ha declarat.

El president Biden i la vicepresidenta Harris rebent l
El president Biden i la vicepresidenta Harris rebent l'última actualització sobre l'intent d'assassinat a Trump (Casa Blanca)

Biden també ha demanat als nord-americans que evitin fer especulacions sobre les motivacions de l'autor i les seves filiacions polítiques.

"He ordenat que aquesta investigació sigui curosa i ràpida. I que els investigadors disposin de tots els recursos que necessitin".

En un discurs des del despatx oval, el líder demòcrata, ha fet una crida a la unitat i a refredar el clima polític en una campanya electoral especialment convulsa, marcada pel debat sobre la seva continuïtat


Com pot afectar la campanya?

Abans de l'atac, els Estats Units ja eren un país extremadament polaritzat, i tot apunta que l'intent de magnicidi només afegirà més llenya al foc.

L'atac ha suscitat importants interrogants sobre les possibles errades en els protocols de seguretat, que van permetre l'atacant pujar a una teulada i disparar fins a vuit trets abans de ser abatut.

Biden, que ha fet una crida als nord-americans a resoldre les seves diferències "a les urnes, i no amb bales", ha promès revisar les mesures de seguretat de què disposa Trump i la trobada del Partit Republicà.

La matinada de diumenge, les xarxes socials ja estaven plenes de teories de la conspiració sobre qui hi hauria darrere l'atac a l'expresident.

Congressistes ultres com Marjorie Taylor Greene, ferma defensora de Trump, ha acusat els demòcrates d'estar al darrere de l'atac per apartar-lo de la cursa presidencial. 

"Estan disposats a fer qualsevol cosa", ha escrit a la xarxa social X.

La campanya de Biden, de moment, ha suspès els anuncis televisius en què s'ataca Trump.

 

ARXIVAT A:
Trump Joe BidenEleccions Estats Units 2024
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut