Torra declara al TSJC per desobediència per no retirar pancartes i llaços grocs
Quim Torra, un any en la presidència (ACN)

Torra veu la república com a "únic camí possible" un any després de la investidura

Torra va ser investit pel Parlament el 14 de maig del 2018 substituint Carles Puigdemont, destituït pel 155

Genís CormandActualitzat

Aquest dimarts fa un any que Quim Torra va ser investit president de la Generalitat. Passat aquest temps, assegura que està "més convençut que mai que l'únic camí possible és la república".

Torra recorda, en el seu compte de Twitter, aquests 365 dies al capdavant del govern català.


Quim Torra va ser investit pel Parlament el 14 de maig del 2018, com a substitut de Carles Puigdemont, destituït per l'article 155 de la Constitució, en ple procés sobiranista.


Quim Torra, activista i president

La polèmica d'Eslovènia, els llaços grocs, la relació amb Waterloo, les acusacions de supremacista per part de l'oposició o l'obertura i el tancament del diàleg són alguns dels episodis que han marcat aquests mesos. Però Quim Torra també ha anat mostrant, en moments molt determinats, el seu perfil. Com és Quim Torra com a president?

Hi ha escenes que mostren, sense preveure-ho, el perfil d'un president. Un dissabte de març Quim Torra assisteix a Sabadell a la presentació de la candidatura de Junts per Catalunya a l'alcaldia. A l'entrada l'esperen un grup de CDR amb una pancarta que li recriminen l'actuació dels Mossos. Davant la premsa, comença un intercanvi de paraules i Quim Torra s'acaba definint:

"No estem en dos llocs diferents. Soc el poble, a mi no em pots dir que no soc el poble, perquè jo estic aquí. Tinc una trajectòria de vicepresident d'Òmnium, d'editor de llibres, de treballar pel país, etcètera. I des de fa nou mesos jo assumeixo aquesta responsabilitat."

Les paraules són prou eloqüents i l'escena, també. Quim Torra ho diu des de fora de la pancarta, però assenyala la part de dins, la dels manifestants, quan diu "perquè jo estic aquí".


Investidura
 

Quim Torra, 131è president de la Generalitat


Activista cultural, activista polític i president de la Generalitat. Tres realitats que conflueixen en Quim Torra i es van mostrant durant un any de mandat. El 12 i el 14 de maig, en dues sessions, se celebra el debat d'investidura. En el discurs de presa de possessió de Torra, hi apareix un altre element clau: la relació amb Carles Puigdemont.

"Jo avui no hauria de ser aquí. Hauria de ser-hi el president legítim de Catalunya, el molt honorable senyor Carles Puigdemont. El nostre president és Carles Puigdemont. Serem lleials al mandat del primer d'octubre."

En el debat d'investidura, l'oposició articula també la crítica principal contra Quim Torra. En el seu torn de paraula, Inés Arrimadas fa una lectura en veu alta dels fragments més polèmics d'un article que va publicar Torra al digital Elmón.cat el 2012 ("La llengua i les bèsties"). L'acusa de racista i xenòfob, i s'hi afegirà la crítica de supremacista. Els qualificatius s'aniran repetint sovint durant el mandat.


Eslovènia

A Eslovènia, salta la primera polèmica. Coincidint amb el dia de la Constitució Espanyola, Quim Torra fa un viatge oficial a Ljubljana. En una conferència a l'ajuntament, situa Eslovènia com un exemple a seguir:

"L'únic camí per fer avançar Catalunya és seguir la via eslovena."

El procés d'independència d'Eslovènia va comportar prop de 70 morts el 1991 en una guerra de deu dies amb la intervenció de l'exèrcit federal de Iugoslàvia. En un altre fragment de la mateixa conferència, Torra defensa la via pacífica dels catalans.

"...en la línia de la democràcia, la no violència i la tolerància."

Dos dies després, viatja a Brussel·les i torna a referir-se a Eslovènia.

"Van decidir tirar endavant en el seu camí per la llibertat amb totes les conseqüències i fins a aconseguir-ho. Fem com ells, proposem-nos-ho."

La polèmica ja és imparable i es creuen crítiques des de les files populars, de Ciutadans, veus rellevants d'En Comú Podem i del PSOE i el govern espanyol, com el ministre de Foment, José Luis Ábalos:

"El que no pot ser és que algú estigui fent crides a una insurrecció i a sobre amb model, model eslovè."

 

Pedralbes
 

Pedro Sánchez i Quim Torra, reunits al palau de Pedralbes


La imatge següent se situa al palau de Pedralbes, només dotze dies després de la polèmica d'Eslovènia. Pedro Sánchez i Quim Torra es reuneixen per explorar i certificar l'inici d'un diàleg incipient entre el govern de la Generalitat i el govern espanyol. Des del cantó de la taula del govern espanyol, Meritxell Batet defineix el moment: "La sensació és que hi ha una aposta decidida pel diàleg." Des de la banda de la Generallitat, Elsa Artadi ho expressa així: "Hi ha hagut un avenç, però cal que aquest avenç sigui més ràpid. Entenem que s'ha de materialitzar aquest diàleg i que no s'ha de quedar en l'àmbit del que és retòric."

Un camí que s'obre i que de portes endins serà fluid, fins que esclata la polèmica del relator dos mesos després. Es trenca la mesa de negociació, els pressupostos espanyols s'encallen i Pedro Sánchez convoca eleccions al Congrés dels Diputats i al Senat.

Coincidint amb la campanya electoral, esclata la polèmica dels llaços grocs. En aquest escenari de confrontació entre la decisió de la Junta Electoral Central, la posició del govern de la Generalitat i la intervenció del TSJC, són significatives unes paraules de Torra que mostren el seu perfil com a president: "Assumiré les conseqüències de ser president de la Generaliltat com han assumit els nostres companys".

El govern de Quim Torra fa un any. El dia del debat d'investidura (12 i 14 de maig del 2018) un equip de TV3 el grava a casa seva durant l'esmorzar amb la família i en el trajecte amb el cotxe oficial fins al Parlament. En un moment de l'entrevista, aporta una altra reflexió que el defineix. L'activista cultural i polític se sent president d'un moment.

"A mi em va semblar que no podia dir que no. Però no tenia cap mena d'ambició política. Et demanen per estar en una determinada posició, doncs, escolta'm, hi vas, a fons, a fer-ho tot el millor possible perquè ens en sortim."

ARXIVAT A:
Quim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut