Quim Torra durant la reunió amb la resta de presidents autonòmics i Pedro Sánchez (ACN/Rubén Moreno)
Quim Torra durant la reunió amb la resta de presidents autonòmics i Pedro Sánchez (ACN/Rubén Moreno)

Torra, sobre Nissan: "Estem reclamant interlocució directa amb el Japó"

El president de la Generalitat assegura que no es resignen a un tancament i explica que es reunirà amb el govern espanyol per fixar una estratègia

RedaccióActualitzat

La Generalitat no dona per perduda la planta de Nissan, on treballen més de 3.000 persones. El president Quim Torra assegura que no es resignen a "donar el tancament com a definitiu" i reclama poder parlar-ne directament amb el Japó, on hi ha la seu de la companyia.

"No es poden enviar 2.000 treballadors al carrer en sis mesos, en sembla francament injust, una equivocació terrible que ni els treballadors ni l'economia de Catalunya es mereixen"

La setmana que ve la Generalitat i el govern espanyol es reuniran per fixar una estratègia comuna per intentar que Nissan es quedi a Catalunya. Quim Torra ha explicat que encara s'ha de concretar si serà una trobada entre presidents o consellers i ministres, però el que està clar és que es vol reclamar una interlocució directa amb el Japó.

Torra, de visita a Súria, ha assegurat que hi ha unanimitat entre els agents econòmics i socials que Nissan ha de mantenir les tres plantes que té aquí. I el president ha posat el Mobile World Congress com a l'exemple a seguir per salvar el sector.

 

Treballadors de Nissan en les protestes contra el tancament de la fàbrica
Treballadors de Nissan en les protestes contra el tancament de la fàbrica (EFE)


El govern espanyol pensa en un soci industrial com a alternativa

Qui també s'ha referit a la situació de Nissan és la ministra d'Indústria, Reyes Maroto. La ministra ha explicat que el govern espanyol està treballant en projectes alternatius amb o sense el fabricant japonès, amb l'objectiu de reorientar el projecte industrial i salvar el màxim nombre de llocs de treball.

Maroto assegura que el diàleg amb Nissan "segueix obert" i que esperen una resposta al "pla d'incentius per poder garantir la viabilitat de la planta" que els van presentar. La ministra assegura que el tancament costarà més de 1.000 milions, mentre que amb 400 milions es podria tirar endavant un pla industrial amb un nou vehicle "modern" que permetria mantenir les capacitats productives.

"Catalunya i la Zona Franca tenen moltes fortaleses per reorientar el projecte industrial de Nissan, que era obsolet i que calia modernitzar"

L'altenativa és buscar "un altre soci industrial". Maroto destaca un projecte "molt important" de micromobilitat, com podria ser el "carsharing". El govern espanyol recorda que dins dels socis del clúster català de l'automoció hi ha companyies com Seat i Ficosa.

Això sí, el govern espanyol no posa xifres sobre la taula. La ministra d'Indústria diu que seria "molt precipitat" parlar dels llocs de treball que es podrien generar. Assegura que "cada ocupació que salvem serà un èxit".

Nissan va anunciar aquest dijous la seva decisió de tancar els centres de Barcelona -Zona Franca (fàbrica de furgonetes), Montcada i Reixac (eixos) i Sant Andreu de la Barca (suspensions i bastidors) a finals de desembre d'aquest any. En total, són 3.200 treballadors que es quedaran sense feina i més de 15.000 treballadors indirectes que es posen en perill.

ARXIVAT A:
Quim TorraAtur
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut