Quim Torra defensa el no a Pedro Sánchez si no fa una proposta per a Catalunya (ACN)
Quim Torra defensa el no a Pedro Sánchez si no fa una proposta per a Catalunya (ACN)
Barcelona

Torra manté el no a Sánchez sense un referèndum i ERC refusa bloquejar la investidura

El president reclama en una carta oberta "donar veu al poble de Catalunya" per poder avalar el candidat socialista, un plantejament que ha rebutjat La Moncloa i que topa amb el dels presos de JxCat i el d'Esquerra

RedaccióActualitzat

Quan falta menys d'una setmana per a la sessió d'investidura de Pedro Sánchez, el president de la Generalitat l'adverteix, en una carta a La Vanguardia, que defensa votar no al dirigent socialista si no torna a la taula de diàleg amb una proposta de llarg recorregut. ERC, en canvi, manté que això no serà un obstacle.

Quim Torra condiciona canviar la seva posició al fet que Pedro Sánchez faci una proposta per poder celebrar un referèndum a Catalunya i torni a la taula de diàleg. Si això no passa, Torra diu que no té sentit donar-li suport per renovar la presidència.
 


En la carta titulada "Us convido a mirar lluny", el president de la Generalitat li demana que no cedeixi a la temptació de fer unes noves eleccions perquè -diu- ha arribat un moment en què "cal posar el sentit d'estat per damunt de l'interès de partit". I el convida a apostar per una solució llarga al conflicte amb Catalunya a partir d'una entesa que es basi en el respecte dels "drets humans, civils i socials, inclòs el dret a l'autodeterminació":

"Pot tenir vostè la temptació de convocar unes altres eleccions per acabar de guanyar uns quants vots més. Però arriba un moment en què s'ha d'avantposar el sentit d'estat als interessos de partit. Algun dia, si es vol oferir una resposta duradora, serà necessari donar la paraula als ciutadans per fer front a un problema que en l'Europa del segle XXI no correspon resoldre als tribunals ni amb repressió."

Si no es fa aquest pas, insisteix el president català, es continuarà en la "criminalització de la voluntat política i democràtica dels catalans" i no tindrà "sentit" avalar Sánchez:

"Si continua transitant per aquest espai que encalla, enfanga i criminalitza la voluntat política i democràtica dels catalans, des del meu punt de vista i d'acord amb la meva consciència, no té cap sentit donar-li un cop més el suport per renovar la presidència i, per tant, la meva posició és votar no a la seva investidura la setmana que ve. Faci una proposta per donar la veu al poble de Catalunya."

Torra recorda a Sánchez que va arribar a La Moncloa gràcies al suport dels partits independentistes a la moció de censura contra Mariano Rajoy, en un "gest de generositat i amb un vot de confiança que no s'ha vist compensat de cap manera".
 

Calvo: "L'autodeterminació no existeix" 

La número 2 del govern espanyol, Carmen Calvo, ha rebutjat de ple el plantejament de Quim Torra (EFE)


La resposta del govern espanyol a la carta de Torra ha arribat per boca de la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, que ha afirmat amb contundència que el dret a l'autodeterminació "no existeix": 

"El poble de Catalunya té, des de fa quaranta anys, veu. El dret a l'autodeterminació no existeix en cap democràcia, tampoc a la nostra. De manera que això està fora de qualsevol acord, negociació, ni diàleg ni res." 

Calvo ha afegit que "amb els socialistes mai no hi haurà cap risc per a la unitat territorial de l'Estat".
 

Divisió de l'independentisme

L'aposta pel no del president Torra a la investidura xoca amb l'abstenció defensada pels presos independentistes de Junts per Catalunya i per part del PDeCAT, inclòs el mateix expresident de la Generalitat Artur Mas. I també amb la posició d'Esquerra Republicana.

 

Pere Aragonès diu que la carta de Torra no concerneix Esquerra (ACN)


Per part d'Esquerra, el vicepresident del govern, Pere Aragonès, ha deixat clar que la carta respon al "debat intern" de JxCat:

"El president de la Generalitat, com no pot ser d'una altra manera, té tot el dret d'escriure els articles que consideri en el marc del debat que en el seu partit hi ha sobre les posicions de cara a la investidura. Ara parlo com a Esquerra Republicana. Des d'Esquerra, respectem els debats interns de Junts per Catalunya, i Esquerra Republicana prendrà les decisions per Esquerra Republicana." 

ERC decidirà el seu vot a l'executiva de divendres, però ha deixat clar que el partit no té intenció de "bloquejar" un govern progressista. Serà, per tant, una abstenció o un vot favorable.

El portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, ha demanat responsabilitat al PSOE i a Podem perquè arribin a un acord per a la investidura i no frustrar la il·lusió de molt votants de "frenar el feixisme i donar una oportunitat a la política":

"Per ERC no serà, no volem ser al sac del conflicte, el bloqueig o l'amenaça, sinó que volem que això avanci."

Rufián i la també diputada republicana Carolina Telechea es van reunir aquest dimarts amb els socialistes Adriana Lastra i Rafael Simancas per parlar de la investidura.

Després del fracàs de les negociacions entre el PSOE i Unides Podem, Esquerra els ha demanat que reprenguin el diàleg i no el deixin per a "l'últim minut".

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezInvestiduraPSOEQuim TorraERC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut