El president de la Generalitat ha parlat de "judici farsa" que "no s'havia d'haver produït" (ACN)

Torra fa una crida a Sánchez a recuperar el diàleg amb la figura d'un relator

El president de la Generalitat defensa la gestió econòmica del seu primer any de mandat i l'oposició l'acusa de centrar-se en el procés
Redacció Actualitzat
TEMA:
Quim Torra

Recuperar el diàleg amb el govern espanyol, inclosa la figura d'un relator. Aquesta és la proposta amb què Quim Torra ha tancat la compareixença per fer balanç del primer any de govern.

"Demano al president del govern que sortirà que torni a la taula del diàleg, allà on ho vam deixar. (...) Després de tot aquest any jo no sé què vol el govern d'Espanya per a Catalunya. Que ho posi i que hi hagi la figura d'un relator perquè pugui donar coneixement de què és el que anem negociant."


Torra també s'ha referit al judici del procés, que està en la fase final en el Tribunal Suprem. Ha parlat d'un "judici farsa" que "no s'havia d'haver produït" i ha lamentat que la Fiscalia no hagi atès les recomanacions del Grup de Treball de l'ONU sobre Detenció Arbitrària.

"El fiscal tenia una oportunitat d'or, que era demanar la llibertat immediata, seguint la recomanació de l'ONU, dels presos polítics. L'hi recordo a la Fiscalia, que és el garant de la legalitat."

"Denunciarem aquest fet arreu, denunciarem aquest judici farsa arreu. Estarem sempre al costat dels nostres companys presos polítics i a l'exili."


El president de la Generalitat ha comparegut en roda de premsa després de la reunió habitual del Consell de Govern del dimarts per fer balanç del seu primer any al capdavant de la Generalitat i de l'aixecament de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

El seu primer any de mandat, iniciat el 2 de juny del 2018, l'ha resumit amb el lema "Un país en marxa, un país a punt". I ha volgut remarcar la idea de "reactivació".

"Insisteixo en la idea de la reactivació: ens hem trobat amb la necessitat de posar en marxa una altra vegada l'aparell governamental, l'aparell de totes les administracions que depenien de la Generalitat després de l'aturada del 155 i de la pèrdua econòmica que això va suposar pel país."


Torra, d'altra banda, ha denunciat el "desballestament de les institucions catalanes" amb l'aplicació del 155 i que, en aquest últim any, "la repressió ha continuat, només cal veure les actuacions del jutjat 13 o, avui mateix, l'escrit de la Fiscalia [al Tribunal Suprem en el judici del procés]".

També, al seu parer, hi continua havent un seguit d'obstacles que són "un llast per als 7,5 milions de catalans": un 8% de dèficit fiscal, els deutes de l'Estat pendents, el dèficit crònic d'inversió en infraestructures i la política de recentralització, "un estil governi qui governi", ha dit.

 

Quim Torra ha defensat la gestió econòmica del seu govern després del 155 (ACN)

 

Fent balanç, ha defensat que, després del seu primer any de mandat, Catalunya és un país "reactivat" i "un país a punt per viure en llibertat".

Tot plegat, a partir d'una "dinamització econòmica que és mèrit de la societat catalana" i, per part del govern, d'una "gestió rigorosa" que ha servit, per exemple, per sortir del FLA, i del "diàleg" i la cerca de "grans consensos" amb el territori, amb diversos sectors econòmics i socials i amb l'Estat.


Mà estesa per aprovar els pressupostos

Durant una hora, Torra ha desglossat el que considera els aspectes més destacats de l'acció de govern aquests últims dotze mesos.

Ha destacat, per exemple, que l'executiu que presideix ha aprovat 7 projectes de llei i 17 decrets llei que ara segueixen seu curs parlamentari.

 

El president de la Generalitat ha estès la mà per aprovar els pressupostos (ACN)

 

També que hi ha xifres econòmiques positives –com l'augment de les importacions o el descens de l'atur–, amb el contrapunt d'uns pressupostos prorrogats des del 2017 que limiten l'acció de govern.

En aquest sentit, ha tornat a estendre la mà als grups polítics, apel·lant a la "responsabilitat institucional".

"Per responsabilitat institucional, per responsabilitat amb el país, per rigor, perquè són uns pressupostos que convenen al país, que tinguem la possibilitat de posar-los sobre la taula."


La sentència, un punt d'inflexió

Preguntat pels periodistes, Quim Torra ha descartat un avançament electoral. "No tinc planejat avançar les eleccions", ha dit.

No ha estat tan explícit quan li han demanat si descarta un altre referèndum, i s'ha limitat a recordar que aquest mateix dimarts inicia la ronda de contactes amb les entitats sobiranistes que va anunciar la setmana passada al Parlament, per buscar "unitat estratègica" davant la sentència del procés, que ha qualificat de "punt d'inflexió". "Del que es tracta és de saber entre tots quines són les reaccions de país que hem d'adoptar", ha afegit.

 

Crítiques de l'oposició i suport d'ERC

La majoria dels partits de l'oposició, així com com sindicats, col·lectius i entitats socials, han criticat aquest primer any del govern de Torra i han coincidit a destacar que ha estat "temps perdut i de desgovern" i d'inversions insuficients, sobretot en sanitat, habitatge i educació. Mentre ERC i JuntxCat donen suport al president i rebutgen convocar eleccions.

Des de Ciutadans, Nacho Martín Blanco considera aques any perdut a causa del procés:

"La política del senyor Torra és res de res. Un any completament perdut. Un any més de confrontació, un any més de procés. Això és el procés."

Miquel Iceta, líder del PSC, ha acusat el govern de Torra de no fer politica social i només tenir un objectiu independentista.

"El gran fracàs en el desplegament de la renda garantida, aquest govern segueix instal·lat en una divisió de Catalunya entre els independentistes i els que no ho són."

Però Socialistes i la CUP es poden d'acord en convidar el president de la Generalitat a convocar noves eleccions. Iceta diu que l partit treballa de cara a unes eleccions cap a finals d'aquest any i principis de l'altre.

"Si el govern es veu incapaç de governar el millor que pot fer és deixar pas. Estem en una legislatura fallida probablement a l'espera del que pugui ser la sentència del Tribunal Suprem i amb posterioritat a aquesta sentència, en una convocatòria avançada d'eleccions. Nosaltres estem treballant amb la perspectiva de que les properes eleccions a Catalunya se celebrin o bé el darrer trimestre de l'any o el primer de l'any vinent."

Maria Sirvent, de la CUP aposta per la renovació de la correlació de forces:

"És evident que creiem que s'han de remenar les cartes i si convé amb una convocatòria d'eleccions."

Mentrestant, els republicans igual que Junts per Catalunya tanquen files amb el president Torra i descarten la convocatòria d'eleccions. Anna Caula, portaveu ERC al Parlament

"En aquest moment Esquerra Republicana no es plateja unes eleccions. Està en un govern de coalició que governa tot just porta un any arrencant totes aquestes polítiques socials que tant ens preocupen."

El fet de no tenir pressupostos i de funcionar amb els prorrogats limita l'acció de govern. I és per això que el president Quim Torra torna a estendre la mà als Comuns per negociar uns nous pressupostos després del cicle postelectoral. Jessica Albiach portaveu de En Comú-Podem al Parlament veu que s'hagi avançat

"En quina Catalunya és en la que viu el president Torra, perquè no compartim ni el seu triomfalisme econòmic ni tampoc l'autocomplaença en matèria social."

"Un any perdut, ple d'excuses i sense rumb."

Albiach però, es mostra partidària de donar una resposta unitària de país davant la sentència del judici del procés però diu que primer s'ha d'esperar a conèixer les condemnes.

ARXIVAT A:
Quim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut