Torra demana una reunió urgent amb Sánchez perquè "s'aturi la repressió"

El president de la Generalitat ho ha anunciat en el programa "Els matins" de TV3

RedaccióActualitzat

Quim Torra ha demanat una "reunió urgent" amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per abordar una sortida al problema polític de Catalunya i abordar el que qualifica de "repressió" del moviment independentista a Catalunya.

En la carta, molt breu, Torra mostra la seva "disponibilitat absoluta" sobre la data i el lloc de trobada, un cop "conclòs el cicle electoral" i en un moment en què els "assumptes que ocupen" a tots dos governs considera que estan "més candents que mai".

 

Carta de Quim Torra a Pedro Sánchez by Moderador Noticies Web on Scribd

 

El president de la Generalitat ho ha anunciat en el programa "Els matins" de TV3.

"Per nosaltres, el que és important és el focus, en aquest moment: ens acaba de dir el fiscal que som una organització criminal, ens estan demanant penes de més de 70 anys de presó per a tots els companys, tenim gent a l'exili, la repressió no s'atura, el que està passant al jutjat número 13... Això és el que hem de resoldre."

"Vull demanar-li a Pedro Sánchez una reunió urgent, ja, per parlar d'això, per parlar d'aquesta situació. Li faré arribar [la petició] aquesta tarda."


​El president de la Generalitat, a més, ha recordat que ja va demanar a Sánchez que traslladés a l'Advocacia de l'Estat les conclusions del Grup de Treball sobre Detenció Arbitrària de l'ONU, "que demana la immediata posada en llibertat dels companys".

 

 

A una pregunta sobre el full de ruta de l'independentisme, Torra també ha recordat que en el debat d'investidura ja es va marcar un objectiu de final de legislatura que es podia resumir amb el titular "De la restitució a la Constitució".

"Aquesta legislatura acaba amb un projecte de Constitució catalana, això ho hem dit des del primer moment. També hem dit que el judici i les sentències que se'n podien derivar serien un punt d'inflexió i que, per tant, caldria respondre col·lectivament com a país al que podria ser un atac directe al que considerem que és la democràcia i és l'exercici del dret d'autodeterminació."


En aquest mateix sentit ha considerat que "no estan jutjant només companys, estan jutjant tot un poble que es va autodeterminar" i per això ell demana "una resposta col·lectiva de país a les sentències si no fossin d'absolució".

"Sempre he dit, també, que la resposta que jo presentaré al Parlament ha d'estar basada sempre, estrictament, en uns principis democràtics i en l'exercici del dret d'autodeterminació."


Torra, però, no ha volgut concretar cap resposta possible, amb l'argument que tot just ha començat la ronda de contactes per escoltar propostes.

"Jo no vull condicionar aquest debat. Per mi és molt important saber, com diria Eugeni d'Ors, quines són les palpitacions del temps."


Torra ha reiterat que "mai no m'he sentit un president provisional", per bé que, des que es va convertir en el 131 president de la Generalitat, "sempre he posat de relleu aquesta situació de presó i d'exili".

"Si em considero successor del govern del president Puigdemont i del vicepresident Junqueras, ho hem d'explicar. No podem fer normal una situació que és absolutament excepcional. Hem de resoldre el problema polític de Catalunya. Tenim una situació excepcional, anormal, que és impossible que continuï així."


Majoria de catalans independentistes

El president de la Generalitat, d'altra banda, ha deixat clar que no contempla la possibilitat que la majoria dels catalans, en aquest moment, no vulguin la independència.

"No, no la contemplo, perquè crec que hi ha una majoria de catalans que sí que la vol."


I defensa que les eleccions europees, en què l'independentisme va sumar un 49,7 per cent dels vots, ho demostren:

"Si ho consideréssim un referèndum i, per tant, traiéssim els vots que no s'han de comptabilitzar en un referèndum, hauríem assolit aquest 50 per cent."


En aquesta mateixa línia, Torra ha defensat que "Ernest Maragall ha de ser alcalde [de Barcelona], tot i que ha afegit, en relació a la possible aliança amb els comuns d'Ada Colau, que això no hauria de suposar renunciar al programa independentista:

"Tenir un alcalde independentista que no exerceixi d'alcalde independentista seria una equació una mica estranya. Hi ha d'haver un programa que ha de dir que la capital de Catalunya es compromet a una sèrie de qüestions, en aquests moments."


Diumenge va fer un any just de la presa de possessió de Torra com a president de la Generalitat, un primer any de mandat del qual va fer balanç aquest dimarts en roda de premsa després de la reunió del Consell de Govern.

ARXIVAT A:
Quim Torra
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut