Barcelona

Tornen grans èxits de la cartellera de teatre: guia per no quedar-se sense entrades

Si una reposició marcarà la "rentrée" teatral de la tardor serà el musical "Mar i cel" en el comiat dels escenaris de Dagoll Dagom, després de 50 anys de trajectòria

Enllaç a altres textos de l'autor Ibana Piñero Capafons

Ibana Piñero Capafons

Periodista de la secció de Cultura de TV3

Actualitzat

Després d'un mes agost on la majoria de teatres de Barcelona abaixen el teló, al setembre ja comença a ser tradició que la cartellera escalfi motors recuperant algunes de les obres que es van estrenar al Festival Grec.

Però, a més, a la temporada 2023-2024, que es calcula que serà la millor de la història en nombre d'espectadors, moltes obres van exhaurir entrades abans fins i tot de l'estrena.

Aquest últim trimestre del 2024 se'n recuperen algunes, en una segona oportunitat per veure muntatges com "Jauría" o "Le congrès ne marche pas" de La Calòrica.

Però si una reposició marcarà la "rentrée" teatral de la tardor serà el musical "Mar i Cel" en el comiat dels escenaris de Dagoll Dagom, després de 50 anys de trajectòria.
 

Les estrenes del Grec fan temporada

► "Tots ocells" (Biblioteca de Catalunya, del 5 de setembre al 20 d'octubre)

"Tots ocells" va penjar el cartell de "no hi ha entrades" al Festival Grec. L'argument, una història d'amor entre un noi jueu i una noia d'origen àrab, amb el conflicte del Pròxim Orient de fons i un repartiment de luxe, va generar molta expectació, confirmada per unes crítiques excel·lents.

Al setembre, l'obra de la companyia La Perla 29 torna a la Biblioteca de Catalunya. I amb l'afegit que l'autor, el canadenc d'origen libanès Wajdi Mouawad, visitarà Barcelona en el marc de la Biennal de Pensament.

El muntatge "Tots ocells" a la Biblioteca de Catalunya (3Cat)

► "Les mans" (La Villarroel, del 3 al 22 de setembre)

"Les mans",  escrita per Llàtzer Garcia i dirigida per Sílvia Munt, repetirà tres setmanes a la Villarroel amb Ernest Villegas i Raquel Ferri de protagonistes i amb l'aval, també, de les bones crítiques rebudes.

Una jove directora roda la seva primera pel·lícula i pren la decisió d'acomiadar l'actor protagonista, que és també la seva parella. La pregunta que es fa és fins a quin punt està disposada a posar en risc la vida personal pel somni professional.
 

► "Poncia" (Teatre Goya, del 3 al 12 de setembre)

Lolita Flores continua amb la llarga gira de "Poncia", que ja la va fer passar per Barcelona durant el Grec. Al setembre torna amb nou úniques funcions al Goya d'aquest monòleg on es posa a la pell de Poncia, la criada de la casa de Bernarda Alba.

Lolita Flores a "Poncia" (3Cat)

► "Em dic Josep" (Sala Flyhard, del 5 al 30 de setembre)

Segona oportunitat per veure una de les descobertes del Grec, "Em dic Josep", a la Flyhard, una obra a mig camí entre el documental i el musical. El dramaturg Marc de la Varga investiga què va passar amb un músic desaparegut d'un dia per l'altre de l'escena underground dels anys 90. El cantautor Daniel Higiénico debuta com a actor interpretant aquest músic, acompanyat de l'actor Pau Vinyals i l'actriu Mont Plans.
 

► "Els miserables" (Teatre Tantarantana, de l'1 al 27 d'octubre)

L'altra sorpresa del Grec, una sàtira metateatral escrita pel director mallorquí Miquel Mas Fiol. Un egòlatra director teatral decideix apostar per una versió reduïda i comercial d'"Els miserables" de Victor Hugo amb l'objectiu d'aconseguir diners i fama.
 

► "Tirant lo Blanc" (Teatre Romea, del 31 d'octubre al 17 de novembre)

L'adaptació de "Tirant lo Blanc", el clàssic de Joanot Martorell, feta per Màrius Serra i dirigida per Joan Arqué, repeteix al Romea a finals d'octubre. La proposta se centra en un dels episodis menys coneguts amb el naufragi a costes nord-africanes del cavaller i el seu llarg periple per tornar a casa.
 

► "El misantrop" (Teatre Lliure, del 4 de desembre al 4 de gener)

La versió contemporània d'"El misantrop",  el clàssic de Molière, protagonitzat per Pol López i Mireia Aixalà, serà l'aposta del Lliure pel mes de desembre. L'adaptació manté una de les formalitats originals de l'obra de Molière: el vers alexandrí. S'ha encarregat de buscar les rimes l'actor i versificador Pablo Macho Otero.

"El misantrop", amb Pol López (3Cat)

► "En mitad de tanto fuego" (Teatre Akadèmia, del 13 al 29 de setembre)

Del Grec de l'any passat, torna "En mitad de tanto fuego", un monòleg èpic i fosc inspirat en la "Ilíada" d'Homer on s'entrellacen veus del passat i del present. El muntatge està protagonitzat per Rubén de Eguía, que va rebre una nominació als premis Max per aquest paper, dirigit per Xavier Albertí i escrit per Alberto Conejero.
 

► "Hamlet" (Teatre Lliure, del 9 al 20 d'octubre a Gràcia)

Julio Manrique va quedar tan impactat per aquesta versió del clàssic de Shakespeare dirigida per Chela de Ferrari i protagonitzada per vuit  intèrprets peruans amb síndrome de Down que va voler que un dels eixos del seu projecte al capdavant del Lliure fos impulsar la presència de persones amb diversitat física i intel·lectual als escenaris.I en tota una declaració d'intencions torna a portar aquest espectacle, part de la programació del Grec del 2022, per inaugurar la seva primera temporada al Lliure de Gràcia


Tornen èxits que van exhaurir entrades

► "Jauría" (Teatre Goya, del 18 de setembre al 20 d'octubre)

Molts espectadors es van quedar sense entrada per veure "Jauría", l'obra de teatre que Jordi Casanovas va escriure inspirada en el judici a La Manada. Una obra que sacseja perquè ens recorda un cas que va canviar el concepte de consentiment i d'agressió sexual. El muntatge serà cinc setmanes al Teatre Goya.

"Jauría", l'obra de teatre inspirada en el judici de la Manada (3Cat)

► "Escape Room 2" (Teatre Condal, del 20 de setembre al 13 d'octubre)

Joel Joan tornarà a obrir (o tancar) la porta d'"Escape Room 2" al Teatre Condal. Aquesta seqüela d'"Escape Room" reprèn els mateixos personatges cinc anys després en una obra que no admet espòilers.
 

► "L'adversari" (Teatre Romea, del 10 al 27 d'octubre)

"L'adversari" és l'adaptació teatral de la novel·la del mateix nom d'Emmanuel Carrère. Explica la història real de Jean-Claude Romand un home francès que va matar tota la seva família a qui havia fet creure que era metge i que treballava a l'Organització Mundial de la Salut. L'obra va inaugurar el Temporada Alta fa dos anys i Pere Arquillué va guanyar al Max a millor actor pel seu paper.
 

► "Els Buonaparte" (Teatre Poliorama, del 17 d'octubre al 2 de novembre)

Un d'aquells casos que es converteix en un èxit gràcies al boca-orella i que permet que l'obra faci el salt d'una sala petita a una de gran. Estrenada a l'Akadèmia, és una comèdia escrita per Ramon Madaula i dirigida per Sílvia Munt que recrea unes converses entre Napoleó Bonaparte i el seu germà.
 

► "Voltaire-Rosseau: la disputa" (Teatre Romea, del 28 de novembre al 22 de desembre)

El retorn del veterà actor Josep Maria Flotats als escenaris catalans no podia ser més exitós. Després d'exhaurir entrades, tornarà a posar-se a la pell filòsof Voltaire a "Voltaire-Rosseau: la disputa", acompanyat de Pep Planas.

"Voltaire-Rosseau: la disputa" torna al Romea (3Cat)

► "Le congrès ne marche pas" (Teatre Poliorama, del 25 de desembre al 19 de gener)

Els fans de La Calòrica hauran de córrer si no volen quedar-se sense entrades per la reposició de "Le congrès ne marche pas" al Poliorama. La temporada passada van estrenar amb tot exhaurit i avisen que no tenen marge per allargar. És l'obra més ambiciosa de La Calòrica i, de nou, una crítica ferotge al sistema amb l'humor marca de la casa.

"Le congrès ne marche pas" torna al Poliorama (3Cat)

► "Família (im)possible" i "Llegat"(Espai Texas, del 4 al 29 de setembre, i del 2 al 30 d'octubre)

A la tardor farà un any que obria les portes el renovat Espai Texas amb una sala de teatre dedicada, precisament, a reposar els èxits nascuts a sales petites i que volien fer el salt a un espai de mig format. La segona temporada l'obriran amb "Família (im)possible" de la Sala Flyhard i el "Llegat", una obra dels creadors d'"A.K.A." estrenada a l'Akadèmia i amb Àngels Gonyalons com a protagonista.
 

► "Les dones sàvies" (El Maldà, del 9 d'octubre al 3 de novembre)

Sisena temporada i més de 300 funcions per a aquest joc de fregolisme d'Enric Cambray i Ricard Farré. Ells sols interpreten la comèdia de Molière canviant de personatge a una velocitat endimoniada i en un divertit desafiament teatral.
 

El comiat de Dagoll Dagom

► "Mar i cel" (Teatre Victòria, del 14 de setembre al 2 de febrer)

Però si hi ha una reposició marcada en vermell al calendari, aquesta és "Mar i Cel". Dagom Dagoll s'acomiada dels escenaris després de 50 anys muntant per última vegada el seu musical més exitós. Faran temporada llarga al Teatre Victòria.

El musical s'estrenarà coincidint amb la commemoració del centenari de la mort d'Àngel Guimerà. L'exconcursant d'Eufòria Alèxia Pascual en el paper de Blanca i l'actor Jordi Garreta com a Saïd encapçalen el repartiment.

Alèxia Pascual és Blanca i Jordi Garreta, Saïd, a "Mar i cel" (3Cat)
ARXIVAT A:
Teatre
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut