Tornen els ventiladors de sostre, una alternativa ràpida davant les onades de calor

A diferència dels d'abans, el ventiladors de sostre actuals fan menys soroll i es poden connectar als telèfons mòbils via wifi o bluetooth

Marina Segura VidalActualitzat

Es van inventar fa gairebé 150 anys i es van convertir en un element decoratiu més de cases i establiments, fins que van aparèixer nous sistemes de refrigeració com els aires condicionats. Ara han tornat, i agraden perquè no ocupen espai, són silenciosos i diferents dels d'abans.

A Electrodomèstics Calbet han notat aquesta nova tendència. Han explicat a TV3 que han venut un 50% més ventiladors de sostre que l'any passat. Un dels motius que porta la gent a decantar-se per aquests aparells, explica Manel Arroyo, dependent d'una botiga de Calbet a Cornellà de Llobregat, és la seva ràpida instal·lació.

A la cafeteria Híbrid d'Esplugues de Llobregat, aquest estiu han decidit posar-ne tres després que l'any passat apostessin per l'aire condicionat, com apunta la Tamara, encarregada de l'establiment:

"Des que vam demanar l'aire fins que el vam tenir instal·lat, va passar un mes; els ventiladors els teníem funcionant en només un matí."

En aquest establiment van apostar per aquest sistema perquè l'aire condicionat els quedava curt. Ara, amb els ventiladors, explica que han notat una gran diferència.

Des del Gremi d'Instal·ladors de Barcelona reconeixen que la instal·lació d'aquest sistema és més senzilla, per això entenen que la gent hi està apostant cada cop més perquè són una "solució ràpida".

Diuen, a més, que és una alternativa econòmica. De mitjana, només la compra d'un equip d'aire condicionat, sense la instal·lació, ronda els 700 euros. El preu dels ventiladors de sostre, en canvi, se situa en els 120 euros.


No climatitza i és menys efectiu amb altes temperatures

Per evitar problemes com un curtcircuit o la caiguda del ventilador, des del gremi recomanen que totes les instal·lacions les faci un professional autoritzat. A més, recorden que aquests aparells "no climatitzen", sinó que simplement "bufen l'aire".

En aquest sentit, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) avisa que els ventiladors de sostre "no refrigeren" i que, per això, quan es fan servir en altes temperatures, "a penes sol notar-se sensació de frescor".

Un ventilador de sostre dins d'una capsa, en una botiga de Cornellà
Un ventilador de sostre dins d'una capsa en una botiga de Cornellà

Connectats amb wifi i bluetooth

El Manel, botiguer de Calbet, explica que "molta gent vol instal·lar els ventiladors al sostre dels dormitoris". Per aquest motiu, assegura que la majoria dels seus clients han optat per aquest sistema perquè és "silenciós". També agraden perquè no ocupen espai i no s'han de guardar quan acaba l'estiu.

A diferència dels ventiladors que es van inventar fa 150 anys, els d'ara es poden connectar als telèfons mòbils: es pot programar, per exemple, que s'engeguin o s'apaguin. Una de les coses que també ha canviat és la diversitat de models, ara se'n poden trobar de fusta, de colors o de metal·litzats.

Una opció més barata

Són considerats més sostenibles que l'aire condicionat, i el seu funcionament, més barat. Segons càlculs de l'Organització de Consumidors, el cost d'un aire condicionat pot ser el doble o el triple que el d'un ventilador d'alta potència.

Aquest estiu el cost de l'electricitat ha tornat a convertir-se en un factor a tenir en compte, després d'uns mesos amb preus baixos. El pic de calor ha disparat la demanda i per cobrir-la entren en joc les centrals de cicle combinat, que cremen gas.

Precisament, la cotització del gas natural ha pujat als mercats europeus, en part pels efectes de l'ofensiva ucraïnesa en territori rus, en un punt clau del gasoducte que encara avui exporta gas a Europa.

A més, durant l'estiu l'energia eòlica baixa la producció perquè bufa menys vent, de manera que el preu en els mercats majoristes ha tornat a superar els 100 euros el megawatt hora, una xifra que no s'havia assolit des de principis d'any.

 

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaOnada de calor
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut