L'independentisme torna a sortir al carrer en una Diada marcada per la unitat cívica però amb divisió política (Kike Rincón/Europa Press)

Les entitats independentistes insten els partits a refer la unitat: "Han malbaratat la majoria"

El nou format de manifestacions descentralitzades aplega més de 73.000 persones, segons les policies locals, la gran majoria de les quals a Barcelona, amb 60.000 manifestants

RedaccióActualitzat

Després dels actes oficials de la Diada d'aquest matí, com l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova a Barcelona, hi ha hagut les ja tradicionals manifestacions de la Diada de l'Onze de Setembre convocades per les entitats independentistes.

La mobilització s'ha fet descentralitzada, amb concentracions en cinc capitals, amb l'objectiu de recuperar la "unitat" al carrer. Les concentracions han aplegat més de 73.000 persones, segons les policies locals, i la gran majoria han anat a Barcelona.

Tenint en compte que aquest any hi havia cinc seus diferents, la xifra és la més baixa dels últims anys --l'any passat 115.000 persones van sortir al carrer a Barcelona, segons la Guàrdia Urbana-- i queda molt lluny de les dels primers anys del procés, quan les mobilitzacions havien arribat a superar el milió de persones.

Sota el lema "Tornem als carrers", l'ANC, Òmnium Cultural, l'AMI, el Consell de la República, la Intersindical, el CIEMEN i els CDR Catalunya han representat en cada una de les manifestacions una de les "conseqüències de l'espoli fiscal" i els "greuges" que, a parer seu, pateix Catalunya.

D'aquesta manera, la mobilització de Barcelona representava l'habitatge; la de Tarragona, girava al voltant de les infraestructures i Rodalies; la de Girona, de la sanitat; la de Lleida, tenia com a protagonista la pagesia, i la de Tortosa, representava l'aigua i el desequilibri territorial.


Segons les policies locals, 73.500 persones han sortit a les manifestacions, la gran majoria a la de Barcelona, que ha anat des de l'estació de França fins a l'Arc de Triomf. Segons la Guàrdia Urbana, a la manifestació de la capital catalana hi han assistit 60.000 persones.

"La Guardia Urbana sempre ens deixa molt desanimats", ha dit el prsident de l'ANC, Lluís Llach, que ha valorat "meravellosament" la participació en les mobilitzacions.

La manifestació a Barcleona (EFE/Quique García)

A Lleida, segons la Guàrdia Urbana hi han assistit 3.000 persones, 8.000 segons l'organització.

A Lleida, la manifestació ha enviat un missatge a favor de la pagesia (David Oller/Europa Press)

A Tortosa, l'ANC diu que hi han assistit unes 4.800 persones, mentre que la policia local ha donat la xifra de 1.200 manifestants.

La manifestació de Tortosa ha avançat per l'avinguda de la Generalitat (3Cat / Víctor Sorribes)

A Tarragona hi han assistit 2.800 persones segons la Guàrdia Urbana, i unes 4.000 segons l'organització.

La manifestació de Tarragona (3Cat)

A Girona, la policia municipal ha xifrat la participació en unes 6.500 persones.

La concentració de Girona ha començat a tres quarts de cinc (3Cat)

Crítiques als partits

El manifest unitari de la mobilització ha estat especialment dur amb els partits independentistes, "incapaços de posar-se d'acord", i els ha acusat d'haver "malbaratat" les majories al Parlament amb "discussions caïnites".

Els manifestants han respost a aquesta part del discurs, pronunciat pel president de l'ANC, Lluís Llach, amb crits d'"unitat!".

Els discursos s'han centrat a destacar els "desafiaments" als quals s'enfronta Catalunya, contra els quals "calen les eines d'un estat propi com és el finançament".

El manifest s'ha fixat també en qüestions com la defensa de la llengua catalana i l'eliminació de "l'espoli fiscal".

També s'ha centrat en la necessitat de "garantir un futur digne i just per a tots els catalans" a través de la defensa del dret a l'habitatge, la pagesia o els béns naturals.

La lectura del manifest s'ha acabat amb una crida "a tots els independentistes": "Prou de llepar-nos les ferides. Organitzeu-vos."

 

Partits dividits, entitats unides

Aquests discursos els seguien de ben a prop alguns dels seus destinataris: la capçalera política de Barcelona ha comptat amb la presència de polítics, sense membres del govern, del PSC.

Tampoc hi han sigut Pere Aragonès, Marta Rovira o Oriol Junqueras, d'Esquerra, però sí representants del partit com Marta Vilalta o Juli Fernández. També s'hi han pogut veure figures importants de l'entorn de Junts, com el president del parlament, Josep Rull, Xavier Trias o el secretari general del partit.

Jordi Turull ha reivindicat la mobilització com a gran força de Catalunya en la primera Diada amb el PSC al govern.

Al migdia, en un acte de partit, Marta Vilalta ha responsabilitzat de la pèrdua de la majoria independentista els que "s'han dedicat a repartir carnets de bons i mals independentistes, que s'han dedicat a criticar el company de viatge del costat en comptes de treballar per consolidar les majories", en al·lusió a Junts.

Mentre els partits independentistes arriben a la Diada sense majoria parlamentària, amb menys suport electoral i més dividits que els últims anys, les entitats independentistes han unit esforços per organitzar les manifestacions de l'11 de setembre.

Aquest matí, durant l'ofrena al monument de Rafael Casanova, l'ANC, encapçalada per la seva vicepresidenta, Noemí Zafra, ha demanat que l'independentisme "es reactivi més que mai, uneixi forces i faci notar la seva presència" al carrer, mentre que el president d'Òmnium, Xavier Antich, ha fet una crida a participar avui a les mobilitzacions per "sortir de la fase de desànim, retrets i despellament mutu que ha marcat la lògica dels últims anys".

Cinc mobilitzacions amb cinc eixos temàtics

Les cinc mobilitzacions han començat a les 16.00 i els actes polítics a les 17.14.

A Barcelona, la manifestació ha ant des de l'estació de França fins a l'Arc de Triomf, on s'ha fet l'acte final i se celebra la Festa per la Llibertat d'Òmnium Cultural, enguany amb les actuacions de grups com Al·lèrgiques al Pol·len, Ginestà o Flashy Ice Cream.

L'eix temàtic de la manifestació a la capital catalana ha estat l'habitatge. Les entitats convocants han denunciat "els preus abusius i les condicions precàries" i han demanat trencar amb l'estat "que ens impedeix aplicar les lleis d'habitatge".

 

A Tarragona, ha sortit del passeig de les Palmeres fins al monument als herois del 1811. Aquí la protesta s'ha centrat en la "desinversió flagrant" de l'Estat en infraestructures i Rodalies.

 

A Girona la convocatòria era a les 16.45 i s'ha fet una concentració estàtica a la Gran Via de Jaume I, i s'ha centrat en la sanitat. El manifest ha reclamant acabar amb les "llistes d'espera i el personal insuficient" a la sanitat catalana, en una situació que qualifiquen de "delicada" per "l'espoli fiscal espanyol".

 

A Lleida, el recorregut ha anat de la plaça Catalunya fins a la plaça Ricard Vinyes i ha reivindicat la pagesia com a "estructura d'estat".

 

Finalment, a Tortosa, la marxa ha anat des de la plaça del Bimil·lenari fins al Parc de Teodor González i ha reivindicat que s'acabi amb el desequilibri territorial a favor d'untracte just per a tot el país.

 


Manifestació de l'esquerra independentista

Paral·lelament, les organitzacions de l'esquerra independentista han convocat també manifestacions per la Diada amb el lema "Fer-ho possible", en què també sumaran altres reivindicacions, com la lluita contra l'extrema dreta.

La principal ha arrencat a les 18.30 a la plaça d'Urquinaona de Barcelona fins a arribar a la plaça Comercial, davant del Born Centre de Cultura i Memòria, amb un acte polític.

La manifestació s'ha convocat al centre de Barcelona (3Cat/Aitor Álvarez García)

A les 12 del migdia també han celebrat una manifestació que ha començat a la plaça de la Paeria de Lleida. I a les 18.30, una altra al Mercat Central de Reus.

 

ARXIVAT A:
Independència11S
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut