La policia controla l'aforament, per la nit, a la platja de Blanes
Els agents de Mossos i policies locals també van ser els responsables de comprovar els desplaçaments nocturns a l'estiu (ACN/Aleix Freixas)

Torna el certificat d'autoresponsabilitat: com l'has d'utilitzar durant el toc de queda

El document permet justificar els desplaçaments durant el toc de queda, que afectarà 126 municipis catalans a partir de la matinada d'aquest divendres

RedaccióActualitzat

Després del l'aval de la justícia, aquesta nit torna el toc de queda a Catalunya, i amb ell també torna el certificat autoresponsable de mobilitat.

Com les altres vegades que s'ha posat en marxa, aquest certificat és un document -digital o en paper- en què la persona s'identifica amb les seves dades personals i indica el motiu que justifica el seu desplaçament fora de casa.

D'aquesta manera, els cossos de seguretat poden verificar si el desplaçament que s'està fent en l'horari del toc de queda o confinament nocturn, d'1 a 6 de la matinada, està permès per la normativa vigent. És a dir, si és per un motiu justificat.


Qui l'ha d'omplir?

És un document personal que cadascú ha d'omplir amb les seves dades. En el certificat es demana marcar el motiu pel qual se surt al carrer entre els que hi ha especificats, i concretar el trajecte del desplaçament.

Tal com s'ha aprovat, el toc de queda afectarà 126 municipis catalans, els de més de 10.000 habitants amb una incidència acumulada de més de 250 casos per cada 100.000 habitants els últims set dies (IA7). La limitació d'aplica d'1 a 6 de la matinada durant almenys 15 dies.

Tothom l'ha de portar?

No és obligatori, però és recomanable. Portar el document és voluntari, però facilita la justificació del desplaçament durant el confinament i la feina dels Mossos i la Policia Local per comprovar-ho.


Si vaig a peu també l'he de portar?

És necessari a peu o en vehicle.


Qui me'l pot demanar?

Només poden demanar que justifiquis el teu desplaçament els Mossos o les policies locals, que fan els controls.


Substitueix el que m'ha fet l'empresa?

És complementari al de l'empresa, que nomes justifica el desplaçament en cas de feina. Està bé portar-los tots dos.


L'agent se l'ha de quedar? N'he de fer un cada vegada que surto?

No, els agents han de tornar el document un cop feta la comprovació.


Quins casos justifica el document?

Al document, s'hi poden indicar motius sanitaris urgents, anar o tornar de la feina, tornar al domicili després de les activitats previstes per la normativa, tenir cura de persones dependents o mascotes o casos de força major.

ARXIVAT A:
Coronavirus Toc de quedaCovid-19Certificat Covid
Anar al contingut