Un mosquit sobre la pell d'una persona (Unsplash)

Toc de queda en un poble dels Estats Units per la por d'un virus que es transmet pels mosquits

Un veí de la localitat d'Oxford s'ha contagiat del virus de l'encefalitis equina oriental, que té una taxa de mortalitat del 30%

Redacció/AgènciesActualitzat

La localitat nord-americana d'Oxford, a l'estat de Massachusetts, ha aprovat la recomanació d'un toc de queda per combatre la propagació del virus de l'encefalitis equina oriental (EEE, per les seves sigles en anglès), que es transmet per la picada de mosquits. L'alerta s'estén per altres municipis propers, que també han començat a aplicar algunes restriccions.

El Departament de Salut Pública de Massachusetts ha emès una alerta per "risc crític" al comtat de Worcester, al qual pertany la localitat d'Oxford, que és on a principis del mes d'agost es va detectar el contagi d'un home d'uns 80 anys. A més, un altre pacient infectat de l'EEE ha mort a l'estat veí de New Hampshire i s'han diagnosticat dos casos més a la resta de la costa est i un altre a Wisconsin.

Davant d'aquesta situació, les autoritats d'Oxford han anunciat un toc de queda voluntari i han instat els veïns a donar per acabades les activitats a l'aire lliure a partir de les 18.00 fins a finals de setembre, i a les 17.00 a l'octubre i fins que arribi la primera glaçada forta. Amb aquesta mesura pretenen que els ciutadans es quedin a casa durant les hores de més activitat dels mosquits, que és entre la tarda i la matinada.

No és la primera vegada que alguns municipis de Massachusetts i altres estats com Connecticut recomanen o apliquen tocs de queda contra l'expansió de l'EEE, que desencadena nous brots amb lapses de temps d'entre 10 i 20 anys. De fet, la mateixa mesura es va aprovar localment en els anys 2005, 2012 i 2019. Però a diferència de les altres vegades, aquest cop hi ha hagut certa contestació veïnal, amb el record del confinament de 2020 per la pandèmia de la covid.
 

Un virus amb una taxa de mortalitat del 30%

Malgrat que és un virus poc comú, l'EEE és extremadament greu, amb una taxa de mortalitat del 30% de les persones contagiades. En el darrer gran brot, el que es va produir el 2019, 12 persones van resultar infectades, sis de les quals van morir.

No hi ha vacuna ni cap medicament que ajudi a prevenir la malaltia, ni a tractar-la en cas d'infecció. A més, els pacients que la superen sovint desenvolupen problemes neurològics.

Els primers símptomes de l'EEE, que apareixen entre tres i deu dies després de contraure la infecció, inclouen febre alta, mal de cap, rigidesa al coll i manca d'energia. També es poden donar vòmits, diarrees, convulsions i alteracions en el son i el comportament. En els casos més greus, el pacient pot patir inflamació i edema cerebral, el que coneix com a encefalitis, que pot provocar un coma i eventualment la mort.
 

Tancament de parcs i avionetes amb pesticida

Per tot això, més enllà del toc de queda els funcionaris d'Oxford han demanat als residents que prenguin altres mesures, com utilitzar repel·lent antimosquits, vestir amb roba protectora i drenar l'aigua estancada, que és on habitualment ponen els ous els mosquits.

A més, localitats properes també han començat a aplicar les seves pròpies restriccions. És el cas del poble de Plymouth, on s'ha ordenat el tancament de parcs i camps esportius públics entre el vespre i el matí s'han restringit algunes activitats a l'aire lliure durant la nit, i s'estan fent servir avionetes per ruixar pesticida en alguns barris. Altres pobles de la zona també han contractat camions per fumigar.

Les autoritats sanitàries de Massachusetts han declarat la mateixa localitat d'Oxford, i els pobles adjacents de Douglas, Sutton i Webster com a àrees en risc "crític" davant del perill de l'EEE, i ha estès la declaració de risc "alt" en unes altres sis poblacions de l'estat.  

ARXIVAT A:
SalutEstats Units
Anar al contingut