Termita i explosius, en el sumari contra els CDR detinguts per terrorisme

La investigació de la Guàrdia Civil mostra proves i seguiments en què es veuen els detinguts obtenint productes químics
Redacció Actualitzat
TEMA:
CDR

La Guàrdia Civil va fer un seguiment fotogràfic exhaustiu de tres dels CDR -Germinal Tomàs, Alexis Codina i Jordi Ros- un mes abans de ser detinguts. Seguia d'amagat els que considerava el nucli dur, responsables de la fabricació d'explosius, portant garrafes, segons el sumari, de productes químics que havien comprat.

Per la Guàrdia Civil, la casa d'Alexis Codina a Sant Fost de Campsentelles era el laboratori clandestí on s'estarien fent proves amb termita.
 

 

Això és el que respon Ros a les preguntes del fiscal:

Ros: "S'estava treballant en un tema perillós, que és la termita i la nitrocel·lulosa".

Fiscal: "Tenien algun objectiu on fer-lo servir?"

Ros: "No".

Fiscal: "Pretenien vostès ocasionar víctimes?"

Ros: "No, en absolut".

 

Imatges de la declaració de Jordi Ros davant del fiscal

Per Jordi Ros, que és a la presó en règim d'aïllament acusat de terrorisme, aquestes proves químiques suposaven només un repte. En canvi, per la Guàrdia Civil es tracta d'una evidència que volien fabricar explosius.

Parlen d'una intenció clara després de trobar en l'escorcoll a casa de Ros un full amb anotacions on es pot llegir "esquema bomba", amb un croquis amb una bombona de càmping gas i un cable.
 

 

El sumari recull fotos, de nit, del que serien assajos amb material explosiu en què es pot veure una deflagració i fum.
 

 

Són els detalls d'una investigació que Alerta Solidària veu inconsistent, com defensa el portaveu d'aquesta organització independentista, Xavier Pellicer:

"Els Tèdax van intervenir en els diferents domicilis, on van fer registres amb gossos, i en tots ells la resposta dels Tèdax i dels mateixos gossos és negativa respecte de l'existència de qualsevol tipus d'explosiu en cap d'aquestes cases".

El de Ros és l'interrogatori més llarg, amb moltes confusions, silencis i repreguntes. Un diàleg a vegades incoherent, fins al punt que el detingut es penedeix sense concretar de què i es disculpa per un motiu sorprenent.

"Jo soc autodidacta, més o menys cultivat."

"En el projecte Manhattan, de la bomba atòmica, treballaven milers de científics. Només hi havia una persona que sabia en què es treballava realment."

"Demano disculpes als agents que han fet hores extra per culpa meva."

Jordi Ros i Ferran Jolis -els dos empresonats amb advocat d'ofici inicialment- són els únics que contesten al fiscal, a diferència de la resta. Els advocats es queixen que els seus clients no van poder escollir defensa en alguns casos fins 25 dies després.

També parlen de maltractaments en el trajecte fins a Madrid i d'amenaces a ells i les seves famílies.

ARXIVAT A:
CDR
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut