Monjos al Monestir de Montserrat

Tercera denúncia d'abusos contra el monjo Andreu Soler de Montserrat

J.R. Martínez, que ara té 64 anys, assegura que el germà Andreu li va fer tocaments el 1971 quan tenia 15 anys
Actualitzat
TEMA:
Menors

Tercera denúncia d'abusos sexuals contra el germà Andreu Soler, mort el 2008, i que va ser monjo i fundador del moviment escolta del Monestir de Montserrat.

El Periòdico en publica un tercer cas, el de J. R. Martínez, que ara té 64 anys, i que assegura que va rebre tocaments del germà Andreu el 1971, quan en tenia 15.

Les revelacions que va fer Miguel Hurtado, que va fer a El Periódico, d'haver estat víctima de tocaments per part del religiós quan tenia 17 anys, el 1998, va destapar la caixa dels trons.

El diari Ara en va revelar un segon cas, el de Ricard Zamora, que n'hauria estat víctima quan tenia 15 anys, el 1978.

Tercer cas

Martínez diu que va saber que al monestir contractaven joves per treballar durant l'estiu, i que hi va anar entre els anys 70 i 75. Un d'aquells estius, explica, el pare Andreu els va portar d'excursió a una ermita i, a la nit, li va tocar dormir amb el monjo.

Segons diu, Andreu va estar tota l'estona tocant-li els genitals, cosa que li va provocar un estat de xoc.


El monestir diu que no en sabia res

Els responsables del monestir de Montserrat han assegurat aquest dilluns que no coneixien aquests dos nous casos.

Ho han dit per boca del seu portaveu, Bernat Juliol:

"Respecte de les noves denúncies que han aparegut els darrers dies contra el germà Andreu Soler, el monestir ha de dir que no tenia cap tipus de notícia d'aquests fets, no tenia cap tipus de denúncia contra aquests fets i que tota la informació que puguem disposar a partir d'ara la posarem a disposició de la comissió perquè se sàpiga tota la veritat."

Bernat Juliol, monjo portaveu del monestir, aquest dilluns a Montserrat

 

Primera reunió de la comissió

Aquesta setmana es reunirà per primer cop la comissió independent que el monestir va crear la setmana passada per estudiar possibles casos d'abusos sexuals a menors que afectin la seva comunitat. L'Abadia també ha creat una bústia per poder denunciar aquest casos: transparencia.montserrat@gmail.com.

Juliol ha dit aquest dilluns que aquesta comissió no farà pública cap informació fins que no hagi analitzat tota la informació i hagi el·laborat un informe final. 


Fundador dels escoltes de Montserrat

Els casos coneguts fins ara apunten al germà Andreu Soler que va ser el fundador dels escoltes de Monserrat "els nois del servei", del qual va ser responsable durant 40 anys.

Tots tres homes, que tenen edats diferents i no es coneixen entre ells, expliquen pràcticament la mateixa versió. El presumpte abusador va morir l'any 2008.

Miguel Hurtado va ser el primer de denunciar el seu cas per destapar-ne altres que hi podria haver hagut. Amb aquesta intenció Hurtado va aparèixer en el reportatge del periodista i director Albert Solé "Examen de conciencia" estrenat divendres a Netflix. Solé ha explicat a Catalunya Ràdio que el reportatge explora, a través de testimonis de víctimes, periodistes, experts i religiosos, casos d'abusos sexuals en institucions de l'Església catòlica espanyola.

Notícia relacionada: "L'Església catòlica espanyola admet el seu "silenci còmplice" amb la pederàstia"

Miguel Àngel Hurtado no només ha fet públic el seu cas, sinó que culpa l'abadia de no voler denunciar-ho ni a la policia ni al Vaticà com indicaven els protocols vigents. Hurtado ja ho va denunciar fa 2 anys a TV3, sense dates ni noms, quan feia una campanya per evitar la prescripció d'aquests casos. Montserrat va dir que no ho havia fet "perquè la família no ho va voler."

 

 

ARXIVAT A:
Menors Agressió sexual Església Pederàstia Abadia de Montserrat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut