Tercera condemna al PP per la trama Gürtel, ara per finançament irregular a Boadilla

L'Audiència Nacional considera provat que el Partit Popular va finançar-se amb "fons provinents de conductes delictives" i el condemna a pagar més de 200.000 euros

RedaccióActualitzat

Tercera condemna al Partit Popular per beneficiar-se de la Gürtel. L'Audiència Nacional l'ha condemnat a pagar 204.198,64 euros com a partícip a títol lucratiu en les actuacions d'aquesta trama corrupta a l'Ajuntament del municipi madrileny de Boadilla del Monte.

En la sentència, aprovada per unanimitat, a la qual ha tingut accés TV3, s'especifica que la Gürtel va entrar al consistori gràcies a la relació de Francisco Correa amb dirigents del PP.

El tribunal considera provat que el partit va aconseguir finançar-se de manera irregular a través de "fons il·lícits provinents de conductes delictives". Uns diners que van servir per pagar les campanyes municipals i autonòmiques dels anys 2003 i 2007.

L'Audiència Nacional condemna l'exalcalde d'aquest municipi, Arturo González Panero, conegut com El Albondiguilla, a 36 anys de presó; i a Francisco Correa i la seva mà dreta, Pablo Crespo, a 13 anys i mig de presó cadascun.

El constructor José Luis Ulibarri (centre) és un dels 23 condemnats (Europa Press/Marta Fernández)

En total, la sentència condemna 23 persones, entre les quals el comptable José Luis Izquierdo, l'assessor fiscal José Ramón Blanco, els constructors José Luis Martínez, Alfonso García-Pozuelo i José Luis Ulibarri, i també diversos empresaris.

Els atribueix delictes de malversació de fons, suborn, frau a l'administració, falsedat de document públic i blanqueig de capitals.

El tribunal té en compte l'atenuant de confessió i reparació de dany de bona part dels condemnats. No per a González Panero, que "no ha contribuït de cap manera a reparar el dany" i que no va ajudar a esclarir els fets.

Aquesta és la tercera condemna al PP per la Gürtel, després de la sentència per la primera època de la trama, que va provocar la sortida de Mariano Rajoy de La Moncloa i de la política, i de la sentència per l'ús de la caixa B per pagar les obres de la seu central del partit, al carrer Génova de Madrid.

ARXIVAT A:
CorrupcióPPGürtelAudiència Nacional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut