Una pancarta defensa no votar en el tercer referèndum d'independència
Els independentistes han defensat no votar en aquest tercer referèndum perquè volien ajornar-lo

El no arrasa al referèndum d'autodeterminació a Nova Caledònia amb rècord d'abstenció

Els independentistes han fet boicot al tercer i últim referèndum d'autodeterminació de l'arxipèlag, acordat en els pactes signats durant el procés de descolonització

RedaccióActualitzat

El no a la independència s'ha imposat de manera aclaparadora en el tercer referèndum d'autodeterminació a Nova Caledònia, marcat per una abstenció rècord després de la crida al boicot dels independentistes.

Un 96% dels electors han optat pel no a la independència d'aquest estratègic arxipèlag francès del sud-oest del Pacífic. La forta abstenció, del 66%, ha marcat la consulta. 

La comunitat canaca, l'autòctona, els que majoritàriament defensen la independència respecte a França, demanava no votar aquest diumenge. Per ells era incompatible fer campanya amb els rituals de dol per la covid i amb el confinament. Però el govern francès no va acceptar la seva petició d'ajornar aquest tercer referèndum. La raó oficial per oposar-se al canvi era que la situació epidèmica no ha arribat a traspassar cap línia vermella.

El president francès, Emmanuel Macron, s'ha mostrat orgullós que Nova Caledònia hagi decidit seguir sent francesa

Nova Caledònia és clau per a França. Una posició estratègica al Pacífic davant d'una Xina cada vegada més expansiva; un territori ric en el níquel amb què es fabriquen bateries. I una carpeta que Macron vol tancar com més aviat millor, perquè no sigui un obstacle si vol tornar a ser president.
 

Tercer referèndum en tres anys

És el tercer cop en tres anys que Nova Caledònia celebra un referèndum d'autodeterminació. És el tercer i últim, segons marquen els acords signats durant el procés de descolonització.

A les dues votacions anteriors també va guanyar el no, tot i que el marge es va fer més estret el 2020. En el primer referèndum del 2018, el resultat va ser contrari a la independència per 56-44%. En el segon, per 53-47.


Una diferència cada cop més estreta

Aquest és el tercer referèndum pactat en els acords de Nouméa del 1998. En el del 2018 i el del 2020, també va guanyar el no.

França haurà de decidir ara amb Nova Caledònia la seva relació de futur. L'Elisi diu, però, que no es tanca la porta a l'autodeterminació. Nova Caledònia seguirà, però, en la llista de territoris de l'ONU per descolonitzar.

Nova Caledònia té uns 17.000 quilòmetres quadrats, la meitat de Catalunya, i va ser colonitzada el 1853. Hi viuen unes 270.000 persones. La principal minoria són els indígenes melanesis, els canacs: un 39%. Els habitants d'origen europeu són el 27% i la resta, el 34%, són de diversos orígens, sobretot asiàtics i polinesis.

ARXIVAT A:
IndependènciaFrança
Anar al contingut