Diverses delegacions han expressat malestar per la participació d'Israel, però de moment cap ha renunciat a actuar (Reuters)

Tensió en una gala d'Eurovisió marcada per les crítiques a la presència d'Israel

L'expulsió del candidat dels Països Baixos ha escalfat l'ambient i l'organització ha apartat la delegació d'Israel de la resta després que alguns dels participants denunciïn vexacions per part seva

RedaccióActualitzat

Actualització de la notícia: Suïssa guanya Eurovisió en una edició marcada per la polèmica amb Israel, que queda cinquena

 

Tensió a Malmö, Suècia, on aquesta nit s'ha celebrat la gala d'Eurovisió, marcada per les crítiques a la presència d'Israel.

A les condemnes per l'expulsió de Joost Klein, candidat dels Països Baixos, una mesura inèdita, se suma el malestar de diverses delegacions, com Irlanda, Grècia i Suïssa, que no han participat en la desfilada de l'assaig general.

La representant italiana, Angelina Mango, ha sorprès tothom sortint a l'escenari en la desfilada inicial vestida de negre i brandant una gran bandera italiana. El joc cromàtic del vestit i el mocador negre i la bandera italiana --que compareix franges amb la bandera palestina-- semblava que la bandera onejada fos la bandera de Palestina. Un detall que no ha passat desapercebut a les xarxes: 

 

Com ja havia passat als assajos, l'actuació de la representant d'Israel ha estat fortament xiulada pel públic del Malmö Arena:

 

Milers de persones s'han manifestat diversos dies a Malmö contra la participació d'Israel (Reuters)

Tot plegat mentre milers de persones s'han manifestat a la ciutat sueca per condemnar la participació d'Israel al festival mentre segueix l'ofensiva a Gaza.

A l'exterior del Malmö Arena s'han concentrat centenars de persones per protestar per la participació d'Israel a Eurovisió. Entre els manifestants hi havia l'activista pel clima Greta Thunberg, que ha estat detinguda per la policia.

El moment de la detenció de Greta Thunberg a Malmö (News Agency/Johan Nilsson)

Tan sols unes hores abans de la gala, l'organització d'Eurovisió ha informat que manté una reunió d'urgència a causa de les reaccions que ha generat la desqualificació del representant dels Països Baixos, Joost Klein.

El motiu que al·lega el festival per apartar-lo és l'obertura d'una investigació per part de la policia sueca per unes presumptes amenaces a una operadora de càmera.
 

Israel, apartada de les altres delegacions per denúncies de vexacions

Tot això, mentre el festival ha decidit traslladar la delegació d'Israel a una sala apartada de la resta de participants, després que uns quants han denunciat actituds i comentaris vexadors per part seva després que es posicionessin a favor de Palestina.

Per exemple, la compositora de la cançó d'Israel, "Hurricane", Keren Peles, ha desqualificat a les seves xarxes socials diversos dels artistes d'aquest any, com la representant d'Irlanda, Bambie Thug; el neerlandès, Joost Klein, o la grega Marina Satti.

A més, Itay Bezaleli, estilista d'Eden Golan, la cantant israeliana, va haver d'esborrar un vídeo en què gravava Thug sense el seu permís i l'anomenava "monstre".

La irlandesa és la participant més obertament contrària a les accions de la delegació israeliana, i, de fet, ha posat en coneixement de la Unió Europea de Radiodifusió (UER) les paraules que van pronunciar els comentaristes israelians durant l'assaig de la seva actuació:

"Li agrada parlar negativament d'Israel, però ja en parlarem després. Prepareu les vostres malediccions."

 

Diversos participants mostren el seu malestar

Mitjans noruecs han assenyalat que quatre països (Regne Unit, Irlanda, Suïssa i Portugal) van valorar retirar-se de la competició ahir a la nit, malgrat que per ara no han fet pública cap decisió en aquest sentit. 

Aquesta tarda, el candidat de França, Slimane, ha interromput la seva actuació durant el tercer assaig per llançar un discurs en què ha fet al·lusió al lema del certamen "Units per la música" i ha assenyalat: "Tots els artistes volen cantar a l'amor i a la pau, però dins l'amor i la pau."

A més, la portaveu que havia d'anunciar els vots de Noruega, Alessandra Mele (que va anar a Eurovisió el 2023), ha renunciat a atorgar els punts.

En un vídeo a Instagram ha assenyalat que "Units per la música" són només "paraules buides":

"Hi ha un genocidi en marxa i us demano a tots que, si us plau, obriu els ulls i el cor. Deixeu que l'amor us porti a la veritat. Està just davant vostre."

 

ARXIVAT A:
Festival d'Eurovisió
Anar al contingut