La líder de l'oposició veneçolana, Maria Corina Machado, ha seguit la marxa des d'un autocar (Reuters/Leonardo Fernández Viloria)

Tensió a Veneçuela amb marxes chavistes i de l'oposició en què reapareix Corina Machado

La líder opositora, María Corina Machado, a qui no es veia en públic des de dimarts, reapareix per insistir a denunciar frau electoral en les presidencials de fa una setmana

RedaccióActualitzat

El chavisme i l'oposició al govern de Nicolás Maduro han decidit mesurar les seves forces fent una crida als seus seguidors per omplir els carres en dues marxes antagòniques convocades aquest dissabte al centre de Caracas.

Ha estat una jornada de màxima tensió a Veneçuela perquè chavistes i antichavistes han reivindicat arreu del país la victòria a les eleccions presidencials de diumenge. Uns i altres reclamen el dret a governar el país, després que els opositors hagin impugnat els resultats oficials que donen la victòria a Maduro amb un 52% dels vots.

La líder dels opositors, María Corina Machado, i el seu candidat, Edmundo González Urrutia, han reaparegut en públic a la gran manifestació antichavista de Caracas, després de cinc dies amagats per temor a les represàlies dels oficialistes i per l'amenaça de ser detinguts.

Tots dos continuen assegurant que disposen de proves que demostrarien el frau electoral malgrat que la junta electoral veneçolana ja ha confirmat Maduro com a president electe.

En aquest context, Espanya i sis altres països de la Unió Europea han reclamat que es facin públiques "sense demora" les actes de les votacions per garantir "la plena transparència i integritat del procés electoral". La declaració l'han signada Pedro Sánchez, Emmanuel Macron, el canceller alemany Olaf Scholz, la primera ministra italiana Giorgia Meloni i els primers ministres de Portugal, Polònia i Països Baixos.

Marxa multitudinària organitzada per l'oposició veneçolana a Caracas (Reuters/Fausto Torrealba)

La candidatura del principal líder opositor, Edmundo González Urrutia, reclama el dret a governar el país després d'un quart de segle amb l'espai polític ocupat pels chavistes.

I unes hores més tard, en una altra punta de Caracas, Nicolás Maduro també ha convocat els seus seguidors a participar en el que ha anomenat "la mare de totes les manifestacions". El president ha escalfat els ànims dels seus seguidors acusant l'oposició de preparar un cop d'estat de la mà de l'extrema dreta internacional i amb el suport dels Estats Units.

Seguidors de Nicolás Maduro motoritzats a la marxa convocada pels chavistes a Caracas (Reuters)

Segons l'organització de drets humans Human Rights Watch, almenys una vintena de persones han mort assassinades a Veneçuela després dels comicis de diumenge passat, i unes 1.200 han estat detingudes vinculades a manifestacions contra el règim de Maduro.

 

ARXIVAT A:
Nicolás Maduro Veneçuela
Anar al contingut