A Balaguer s'han comptabilitzat 8 mil coloms
Catalunya al dia

"Tenim un problema de coloms": Balaguer triplica la xifra que estableix quan hi ha plaga

Segons un estudi encarregat per l'Ajuntament, a la capital de la Noguera hi ha 950 coloms per quilòmetre quadrat, una dada a què recorreran per demanar permís per poder fer captures

Enllaç a altres textos de l'autor

Pere Joan Álvarez

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida

@PereJoanAlvarez

El problema de la plaga de coloms no és nou a Balaguer. Ja fa gairebé tres anys que s'arrossega, però ara el poden demostrar amb xifres gràcies a l'informe encarregat pel mateix Ajuntament a una empresa especialitzada. Segons aquest estudi, a la capital de la Noguera hi ha 950 coloms per quilòmetre quadrat i això triplica el llindar a partir del qual es pot parlar de superpoblació

Aquests prop de mil coloms per quilòmetre quadrat sumen una colònia de 8.000 exemplars en el conjunt de la població. Els més afectats són els veïns i comerciants del centre històric, que alerten que el problema es pot multiplicar molt aviat, perquè aquests ocells acaben de pondre els ous, com explica Rosana Montané, portaveu dels afectats:

"La cria de coloms és exponencial. Ja hi ha ous i, si ara n'hi ha 8.000, aviat n'hi haurà almenys el doble. I cada 4 mesos crien."

Aquests mateixos veïns critiquen que l'Ajuntament no hagi actuat amb diligència per frenar abans el problema.

Els excrements dels coloms arriben a obturar tubs de ventilació (Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer)

Fa uns mesos, el consistori va contractar una empresa que va repartir pinso esterilitzador en diverses menjadores. Com ha quedat demostrat, aquesta mesura ha fet curt. Ara --amb les dades d'aquest estudi a la mà--, l'alcaldessa de Balaguer, Lorena González, assegura que ja pot demanar al Departament d'Acció Climàtica que autoritzi les captures de coloms.

"Amb aquest informe ja podem anar i dir: 'Senyors, tenim un problema amb els coloms. Necessitem mesures més eficients per poder rebaixar aquesta població'."


Els problemes venen de lluny

Els veïns i comerciants del centre de Balaguer fa gairebé tres anys que es queixen de les molèsties i la brutícia que comporta la plaga de coloms.

El mes de juliol passat, l'acumulació d'excrements d'aquests ocells va obturar el sistema de climatització de la biblioteca municipal, que es va quedar sense aire condicionat durant uns dies. I al gener, 700 persones van signar un manifest que es va enviar a la Paeria per exigir que es posessin en marxa mesures urgents per frenar la plaga. En aquell moment, explicaven així a TV3 com ho estaven vivint.

El mes següent, al febrer, el ple de l'Ajuntament va aprovar per unanimitat de tots els grups una moció per al control de la plaga. Ara es vol fer un altre pas endavant demanant permís a Acció Climàtica per eliminar-ne alguns exemplars.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut