Juan Manuel Ortiz, primer trasplantat amb la nova tècnica, i el dr. Albert Jauregui (ACN/Blanca Blay)

Tècnica pionera al Vall d'Hebron per trasplantar pulmons de donants que es descartaven

Amb una incisió al costat del donant s'extreuen els pulmons sense risc de sagnat ni de perdre cap altre òrgan
Actualitzat
TEMA:
Salut

El trasplantament de pulmó és un dels més complicats: per la fragilitat de l'òrgan i, sobretot, per l'escassetat de donants. Per ampliar-ne el nombre, l'Hospital Vall d'Hebron ha creat una tècnica pionera al món que permet trasplantar pulmons d'un tipus de donants que abans es descartava.

Els pulmons d'un donant mort per aturada cardíaca prèviament sotmès a una cirurgia toràcica, fins ara, es descartaven. Tot i ser uns pulmons sans, el risc de sagnat en el moment de l'extracció era molt alt i es podien fer malbé la resta d'òrgans. Albert Jauregui, cap de Cirurgia Toràcica i Trasplantament de Pulmó del Vall d'Hebron destaca la importància de reservar tots els òrgans d'un donant: "S'han de preservar tots perquè cada òrgan significa una vida."

Motivats per les llargues llistes d'espera, l'equip d'especialistes de Vall d'Hebron necessitava tenir més donants vàlids, i ha creat una tècnica pionera que permet extreure els pulmons d'aquests tipus de donants sense comprometre, per exemple, els ronyons o el fetge.

"Això ho vam fer molt ràpid per una incisió al costat del donant, per arribar i poder clampar la circulació que arriba al tòrax, i així, quan traiem els pulmons, no hi ha aquest risc de sagnat i no es perd cap altre òrgan."

La incisió per extreure l'òrgan es fa perpendicular a la de l'operació de cor (CCMA)

El primer pacient que va rebre un pulmó a través d'aquesta nova tècnica és el Juan Manuel Ortiz, que tenia fibrosi pulmonar i havia esperat durant molts mesos el trasplantament. Ara torna a respirar.

"Comences a respirar i el cos comença a funcionar. És una vida nova. Un regal."

El cas del Juan Manuel és un exemple de la importància que té de la donació d'òrgans: "Quan ja no hi ets ja no valen per a res i pots ajudar moltíssima gent."

 

 

El Servei de Cirurgia Toràcica de l'Hospital Vall d'Hebron va fer el 1990 el primer trasplantament de pulmó amb èxit a l'estat espanyol. Segons l'Organització Nacional de Trasplantaments, és l'hospital que més trasplantaments pulmonars va fer el 2020 de tot l'Estat: 73 (68 en adults i 5 de pediàtrics). El 2019 va realitzar 120 trasplantaments de pulmó, la xifra més alta de tots els hospitals europeus.

Especialistes de cirurgia toràcica del Vall d'Hebron mostren la tècnica en un maniquí (ACN/Blanca Blay)
ARXIVAT A:
Salut Tecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut