
"Teatre terapèutic": malalts de Parkinson experimenten millores anant al teatre
Per primera vegada a Catalunya, la UOC i l'Hospital de Sant Pau i el Teatre Lliure avaluen científicament els beneficis mèdics i emocionals del teatre amb pacients diagnosticats de Parkinson
Són moltes les activitats culturals i artístiques que s'organitzen amb voluntat terapèutica i amb malalts de patologies diverses. Però falta evidència científica per avaluar quin impacte real tenen aquestes activitats en l'evolució de malalties neurodegeneratives.
Ara, per primer cop, la UOC i l'Hospital de Sant Pau i el Teatre Lliure han fet públic els resultats d'un estudi fet amb una vintena de pacients diagnosticats de Parkinson. Durant tota la temporada, els participants han fet tallers de consciència corporal, moviment i improvisació amb l'actriu i directora i Clara Manyós i han assistit a diversos espectacles.
Abans i després de començar les activitats, se'ls ha fet una avaluació cognitiva i emocional i s'han comparat els resultats amb un grup de control que no ha participat del projecte. Els resultats han mostrat una millora en l'estat d'ànim i els trastorns d'ansietat i depressió. Però, sobretot, el que ha sorprès els metges és la millora que han desenvolupat en la memòria, tant la immediata, amb una millor capacitat de concentració, com la de llarg termini.
Ara falta seguir investigant per saber per què el teatre té aquest efecte positiu en la memòria dels pacients de Parkinson. I que en un futur pròxim els metges puguin arribar a "receptar" teatre com a part del tractament.