Un operari, sobre un tram d'asfalt acabat d'aplicar, amb una màquina al fons
La policia ha detectat una estafa consumada a Begur, al Baix Empordà, i diversos intents a Quart, Fornells i Aiguaviva, al Gironès (iStock/Wabeno)

"T'asfalto el camí?": així funciona l'estafa de l'asfalt que s'ofereix a preu de saldo

Els Mossos alerten que torna aquest tipus d'estafa i demanen extremar les precaucions davant d'aquest tipus d'oferiments

Actualitzat

Ofereixen asfaltar un petit tros de camí a un preu molt baix a un particular o a una empresa i, després, acaben reclamant més diners dels pactats.

Així funciona l'anomenada estafa de l'asfalt que els Mossos d'Esquadra estan tornant a detectar en les últimes setmanes, sobretot a les comarques gironines.

En alguns casos, la víctima de l'estafa pot patir algun tipus d'amenaça o coaccions si mostra el seu desacord amb el tracte i no accedeix a pagar aquest increment, segons alerta la policia. Per això, el que en un inici podia semblar una ganga s'acaba convertint en un veritable maldecap.
 

Un cas consumat a Begur i diversos intents al Gironès

Aquest mes de juny els Mossos d'Esquadra han detectat una estafa consumada al nucli d'Escalanyà, a Begur (Baix Empordà), i diverses temptatives a la zona de Quart, Fornells i Aiguaviva, a la comarca del Gironès. 

Periòdicament, la policia catalana rep denúncies per aquest tipus d'estafa. Normalment, l'activitat delictiva es concentra en un període curt de temps en una zona, com passa ara a Girona, però després els estafadors deixen d'actuar durant un temps per no ser descoberts, segons expliquen al 324.cat fonts policials.


Una víctima: "L'estafador tenia un guió après"

Fa unes setmanes, un d'aquests estafadors va intentar actuar al polígon industrial d'Hostalric, a la Selva. Va entrar a les oficines d'una empresa i va explicar a un treballador que tenia el camió aparcat a fora que li havia sobrat asfalt i que, si volien, els podia asfaltar un tros de camí de terra dins el recinte privat. 

La persona que el va atendre és Jaume Estévez, que havia sentit parlar d'aquesta estafa i es va desempallegar de l'estafador amb l'excusa que el gerent de la companyia no hi era i que no li corresponia a ell prendre la decisió. 

En una conversa amb el 324.cat, Estévez explica que el va sorprendre la joventut del noi que li va fer l'oferiment. Diu que no arribava als 20 anys i que semblava que s'havia après de memòria un guió amb les frases que havia de dir. Assegura que tot li va semblar "molt estrany" i que en va desconfiar. 

"Em va dir que tenia el camió aparcat aquí mateix, que li havia sobrat asfalt i que si volia ens ho posava allà mateix, al tros de sorra. En cap moment vam arribar a parlar de preus."

Casualment, feia pocs dies que s'havien acabat els treballs de reasfaltatge d'una carretera propera al polígon d'Hostalric, cosa que fa pensar que els estafadors busquen indrets on es fan obres per donar més credibilitat a la proposta. 

El treballador explica que va fer un truc a la Policia Local d'Hostalric per informar-los que hi havia algú fent aquest tipus d'oferiments i els va fer una descripció del jove sospitós.


Les recomanacions dels Mossos

En cas de trobar-se davant d'un cas com aquest, els Mossos d'Esquadra recomanen demanar un pressupost per escrit i exigir la documentació de la suposada empresa abans d'acceptar que comencin a treballar. 

A més, la policia recorda que, en cas de dubte, el més aconsellable és fer un truc al 112.

 

ARXIVAT A:
Policial
Anar al contingut