Tots els taps estaran units a les ampolles a partir d'ara: el perquè de la normativa europea

La mesura entra en vigor a partir d'aquest dimecres, 3 de juliol, malgrat que ha aixecat les crítiques de molts usuaris

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Cristina Herranz

Periodista de la secció d'Economia de TV3

@cherranz13
Actualitzat

A partir d'aquest dimecres totes les ampolles de plàstic hauran de tenir el tap enganxat, d'acord amb la normativa europea que va aprovar-se el 2019. És una directiva que vol reduir els plàstics d'un sol ús i el seu impacte en el medi ambient.

Tot i que no era obligatori fins ara, la indústria s'hi ha anat adaptant, i per això en els últims mesos hem vist cada cop més ampolles amb els nous taps enganxats.

En concret, la normativa obliga els fabricants a unir tots els taps a les ampolles i brics de plàstic d'un sol ús, de fins a tres litres.

Mentre els fabricants han hagut d'adaptar-se i buscar les millors solucions per als envasos, la Unió Europea assegura que, amb la mesura, s'assegura que el tap no es perd i es recicla correctament.

L'objectiu de la UE és impedir que els taps s'escampin. Es calcula que el 85% de tota la brossa que es troba a les platges europees és plàstic; un 50%, en el cas del fons marí. Per això, s'han prohibit els plàstics d'un sol ús com ara coberts, plats, canyetes o gots.

Amb tot plegat, es vol evitar un cost per al medi ambient de 22.000 milions d'euros fins al 2030 i evitar l'emissió de 3,4 milions de tones de CO₂ cada any. Tot plegat, amb un estalvi per al consumidor de 6.500 milions d'anys, per la reducció del consum de productes d'un sol ús.

El canvi, però, ha sorprès molts consumidors, que han criticat la incomoditat.


El malestar ha arribat fins a les publicacions de mitjans satírics:


La indústria s'adapta a la normativa

En una prova pilot a Europa, la planta de Coca-Cola de Martorelles ja fa tres anys que ha adaptat la maquinària per unir els taps a les ampolles de plàstic.

S'han avançat a la normativa europea. L'aplicació de la mesura, ja s'indica en molts taps, tal com afirma Manel Mogollón, director de la planta de Coca-Cola de Barcelona: "Hem buscat un disseny que derivi en una experiència agradable d'ús per al consumidor, i hem buscat un disseny que ens faciliti optimitzar la matèria primera que fem servir per al nostre tap".

La norma obliga també a adaptar el procés de reciclatge de les plantes de gestió de residus. Virginia Masegosa, gerent de la planta de reciclatge Menza Solucions Ambientals de Sallent, explica que el plàstic dels taps "és diferent del de les ampolles":

"Ens haurem d'adaptar per instal·lar maquinària que permeti separar per qualitats els materials per tornar-los a reaprofitar i reciclar-los."

Diversos taps d'envasos
Diversos taps d'envasos

Es paguen fins a 190 euros per cada tona de taps de plàstic

La normativa ja afecta accions solidàries de recollida de taps per recaptar fons, que han notat que en recullen menys.

És el cas de la Fundació Catalana per a la Paràlisi Cerebral que, amb el reciclatge dels taps, paga la benzina dels autocars per a les excursions i activitats que organitza. El 2023 van recollir 8.500 quilos de taps i van recaptar 1.500 euros. Ara, asseguren que hauran de "fer un esforç per pagar la benzina", i si no recullen tants taps, hauran de "buscar altres vies de finançament o reduir les activitats".

Les plantes de reciclatge paguen entre uns 120 i 190 euros per cada tona de taps de plàstic, uns 15 cèntims el quilo.

L'extrema dreta, contra les normes de Brussel·les

De retruc, la normativa també s'ha fet un lloc a la campanya de les eleccions al Parlament Europeu. Brussel·les i les normatives europees són un dels espantalls preferits de l'extrema dreta. I aquesta campanya, ho hem tornat a veure.

La Lliga, de Matteo Salvini, ha fet servir els taps de plàstics en un dels seus cartells electorals, que contraposen la "italianitat" davant el que consideren una ingerència de la burocràcia de Brussel·les. El govern italià, del qual formava part Salvini, va votar a favor de la directiva el 2019.

En la mateixa línia, a Espanya, el líder de Vox també n'ha parlat en algun míting, per queixar-se dels taps i apuntar contra la feina de la Unió Europea.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaMedi ambientAlimentacióConsum
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut