Entrada del centre penitenciari de Mas d'Enric de Tarragona
Entrada del centre penitenciari de Mas d'Enric de Tarragona

Tancada sense depurar responsabilitats la investigació interna pel bloqueig a les presons

La síndica de greuges alertava que les protestes dels funcionaris van posar en perill la convivència als centres i entitats de drets humans demanen explicacions a la Generalitat

Andreu MerinoActualitzat

El Departament de Justícia de la Generalitat ha tancat la investigació interna sobre les protestes dels funcionaris de presons, sense que se n'hagin derivat conseqüències ni es depurin responsabilitats, segons ha avançat "El matí de Catalunya Ràdio". El departament no aclareix en quin moment s'ha decidit tancar la investigació.

Les protestes es van dur a terme el març passat, arran de l'assassinat d'una cuinera a la presó de Mas d'Enric, i a la pràctica van comportar un bloqueig dels centres penitenciaris entre el 14 i el 20 de març. El bloqueig no es va fer sota l'aixopluc de cap convocatòria formal de vaga, tot i que els funcionaris van abandonar les seves funcions en diversos moments.

Xoc amb la resolució de la síndica

Ara, fonts oficials del Departament de Justícia expliquen que la investigació ha conclòs que els serveis dins dels centres penitenciaris van quedar coberts. Una conclusió que xoca amb la resolució emesa per la síndica de greuges al juliol. En la resolució, la síndica recordava que no hi havia cap convocatòria de vaga que permetés al personal de presons absentar-se del seu lloc de feina i concloïa que els bloquejos van provocar el "confinament forçós" de 4.000 reclusos a les seves cel·les.

A més, també considerava que s'havia posat "en perill" la convivència als centres i que es van vulnerar drets dels interns. Entre d'altres, assenyalava l'anul·lació de trasllats, sortides, videoconferències, comunicacions amb advocats i visites de familiars. La resolució recollia la suspensió de 229 sortides judicials i 31 trasllats.

La síndica també recordava que molts dels presos afectats tenien trastorns de salut mental. Una observació que pren especial rellevància ara, en un moment en què des que va començar l'any s'han suïcidat nou interns en presons catalanes, més que en tot el 2023.

"El matí de Catalunya Ràdio" ha recollit el testimoni de diversos presos que, precisament, expliquen com els va afectar el bloqueig arran de les protestes dels funcionaris.

"Algun dia vam estar totalment aïllats, sense menjar. No donaven metadona a qui la necessitava", explica un expresidiari que demana mantenir l'anonimat. "Jo tenia una visita amb l'advocada per preparar el meu judici i no la van deixar entrar", afegeix.

 

Les entitats demanen explicacions

Mentre que Justícia ha tancat sense conseqüències la seva investigació interna, una quinzena d'entitats de drets humans mantenen el camí judicial per denunciar una vulneració de drets dels presos en les protestes dels funcionaris. La Fiscalia i el Comitè Europeu de Prevenció de la Tortura tenen la demanda sobre la taula i, a més, les entitats demanen explicacions a la Generalitat.

És el cas de l'Observatori del Sistema Penal i Drets Humans. "No podem entendre una resolució que no sanciona a ningú", diu el seu director, Iñaki Rivera.

"Demanem a la comissió de justícia del Parlament que instin Justícia a aclarir com s'ha portat a terme aquesta investigació i per què s'ha arxivat", afegeix.

Rivera, a més, denuncia una doble vara de mesurar. "Quan un pres comet una falta sempre és sancionat. Què ha passat ara?", es pregunta. "Van deixar en aïllament 4.000 presos. Algú s'imagina això amb pacients d'un hospital o estudiants d'una escola?", conclou.

ARXIVAT A:
Presons
Anar al contingut