La Mujur va observar amb atenció, durant mesos, com les mares alletaven els seus fills, i copiava alguns gestos (Nora Murphy)

Taller de lactància al zoo de Dublín: 30 dones ensenyen a una orangutan com criar un fill

El zoo ha intentat que la Mujur, que va perdre dues cries, aprengui a vincular-se amb el seu nadó, però no se n'han sortit i han hagut de separar mare i fill

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

El zoo de Dublín ha anunciat el naixement a les seves instal·lacions d'una cria d'orangutan, una espècie en greu perill d'extinció, el 31 de juliol.

El nadó, que encara no té nom, és fill de la Mujur, una organgutan de 19 anys, i del Sebu, que va morir fa uns mesos als 44 anys.

El zoo ha presentat aquest dilluns el fill de la Mujur, que va néixer el 31 de juliol (Zoo de Dublin/Patrick Bolger)

Es tracta d'una cria mascle que està en perfecte estat de salut, però que no es podrà quedar amb la seva mare, tot i els esforços que han fet tant la Mujur com el zoo perquè l'orangutan, que no té instint maternal segons el seu cuidador, aprengui a criar-la.

La Mujur ja havia tingut dues cries abans, el 2019 i el 2022, però no va aconseguir crear un vincle amb elles i totes dues van acabar morint, com ha explicat el zoo en un comunicat:

"Durant els primers 3 anys de vida d'un nadó orangutan, depenen completament de la seva mare per a l'alimentació i el transport. S'aferren a la  mare mentre ella es mou i s'alimenten de la llet materna. Això vol dir que les qualitats maternes són absolutament vitals per al benestar del nadó. Malauradament, com pot passar a la natura, Mujur no va mostrar les qualitats maternes necessàries i els dos nadons van morir poc després de néixer."


Un taller de lactància materna que no ha acabat de funcionar

Quan els seus cuidadors va saber que la Mujur estava embarassada un altre cop, van idear tot un projecte per mirar d'ensenyar-li com fer-se càrrec del seu nadó. Li va posar vídeos d'altres orangutans alletant els seus fills i va crear un taller de lactància a les mateixes instal·lacions del zoo, amb mares voluntàries.

Durant mesos, fins a 30 dones, mares lactants, es van acostar a la gàbia de la Mujur per ensenyar-li com alletaven i cuidaven els seus nadons. Ho feien en torns, uns quatre cops al dia, amb un vidre entremig, i algunes fins i tot es treien la samarreta perquè la Mujur les pogués veure bé, com ha explicat la Nora Murphy i altres voluntàries a l'Irish Times:


La Mujur les va observar amb atenció i fins i tot repetia alguns dels seus gestos, però un cop ha tingut la seva cria en braços no se n'ha acabat de sortir.

L'agafava amb cura i mirava d'alletar-la, però no ha sabut posar-la correctament perquè el nadó pogués menjar i al final el zoo l'ha hagut d'alimentar amb biberó.

La Mujur va intentar fer-se càrrec del seu fill, però no ha sabut com alletar-lo bé i al final els han separat (Zoo de Dublín/Patrick Bolger)

El zoo de Dublín reconeix que "els esforços" de la Mujur han tingut "cert èxit", i que al principi van intentar no intervenir, però que al final han hagut de separar el nadó de la mare:

"La Mujur va mostrar una bona atenció materna cap al nadó després del part, però no el posava en la posició adequada per alimentar-lo. Normalment no intervenim en aquestes situacions per garantir que les condicions siguin al més naturals possibles. Però donada la importància d'aquest nadó i el perfil genètic heretat del seu pare Sibu, es va prendre la difícil decisió de separar el nadó de Mujur i començar a donar-li biberó."

Ara és un equip del zoo qui té cura del fill de la Mujur les 24 hores, però aviat el traslladaran a Monkey World, un centre de Dorset, al Regne Unit, especialitzat en la criança de micos i orangutans rebutjats per les seves mares.

El zoo de Dublín portarà el fill de la Mujur a un centre especialitzat de Dover, al Regne Unit (Zoo de Dublin/Patrick Bolger)

El zoo assegura que fins ara tot ha anat bé, però que ells no se'n poden fer càrrec fins que sigui plenament autònom. La cria menja cada hora i mitja i va guanyant pes i força.

"Tot i que teníem l'esperança d'un millor resultat on Mujur pogués cuidar el nadó de manera eficaç, també havíem estat planificant aquest escenari. Estem segurs que l'envien al millor lloc possible perquè continuï creixent i desenvolupant-se."

Al Monkey World hi viu, entre d'altres, el Pacito, un ximpanzé segrestat quan era una cria i rescatat a Barcelona el 1997 d'una casa particular. Ara és un adult plenament integrat a Dorset i líder del seu grup.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientIrlanda
Anar al contingut