Istanbul

Suspesos 7.850 policies turcs per la seva suposada relació amb el cop d'estat fallit

La comunitat internacional veu amb preocupació les purgues massives iniciades per Erdogan després del cop militar

RedaccióActualitzat

El cop d'estat fallit de divendres a la nit contra el govern de Recep Tayyip Erdogan ha posat en marxa una depuració massiva de totes les persones considerades sospitoses pel règim turc. En la seva purga, el govern ha suspès de feina 7.850 policies, segons ha informat el diari Hürriyet.

"La direcció general de seguretat ha iniciat un operatiu aquesta nit. En tot Turquia han estat suspesos 7.850 policies, entre ells oficials".

La llista dels agents suspesos ja ha estat enviada a les províncies, i els policies afectats han estat cridats a les direccions de seguretat provincials, on han hagut d'entregar les seves armes.

El president Erdogan es presenta com el cirurgià que ha d"'extirpar", segons ha dit, el virus de les institucions i el "càncer" s'ha escampat per tot el país.

"A qualsevol nivell l'operació per netejar aquest virus continuarà, perquè aquest cos, germans, és com si tingués càncer i ha format una metàstasi que s'estén per tot arreu."

El mateix Erdogan ha defensat restablir la pena de mort abolida oficialment des del 2004 per poder tenir opcions a entrar a la UE.

A més, mentre molts partidaris del president surten al carrer seguint les consignes del govern, el Ministeri d'Exteriors turc ha informat que ja hi ha uns 6.000 detinguts, la meitat dels quals, 2.893, són militars. Entre aquests hi ha el coronel Ali Yazici, assistent personal d'Erdogan. El ministre de l'Interior ha ordenat la destitució de 5 generals i 29 coronels de l'exèrcit. Entre els civils hi ha gairebé mig miler de jutges i fiscals, i també alts funcionaris de l'Estat.

Occident veu amb preocupació les purgues massives

La reacció d'Erdogan al cop és seguida amb atenció per la comunitat internacional, que primer li va donar suport però ara tem un acte de venjança del president turc contra qualsevol element opositor.

La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, afirma que cal protegir la democràcia a Turquia. Mogherini ha dit això just quan ha arribat a Brussel·les per participar en una trobada dels ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea, a la qual s'afegirà també el seu homòleg nord-americà, John Kerry. Mogherini ha remarcat que no hi ha excuses perquè Turquia abandoni l'imperi de la llei.

Erdogan, mentrestant, va tornar a rebre un bany de masses aquest diumenge aprofitant els funerals de les víctimes del cop, que ja pugen a 290.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut