Gisèle Pelicot amb els seus advocats, atenent els mitjans de comunicació a Avinyó, on es celebra el judici (Reuters / Manon Cruz)

Llum verda a la declaració del principal acusat en el macrojudici per violacions a França

El president del tribunal que jutja el cas de submissió química havia demanat un informe mèdic per comprovar l'estat real de Dominique Pelicot, absent fins ara al judici
Redacció Actualitzat
TEMA:
Agressió sexual

L'home que durant 10 anys va drogar la seva dona perquè ell i desenes d'homes la violessin inconscient podria declarar aquest dimarts al macrojudici, després d'una setmana d'absència.

Així ho indica l'informe mèdic que havia demanat el president del Tribunal, Roger Arata, a petició dels advocats de Dominique Pelicot. Durant les proves li haurien detectat una pedra a la vesícula i que també una infecció renal, però això no impediria que assisteixi al judici.

La seva advocada, Béatrice Zavarro, ha explicat en les últimes hores que han rebut un missatge del president segons el qual "Dominique Pelicot estarà present a la vista amb unes condicions especials d'adaptació, a saber: seqüenciació de les audiències i temps de descans regular".

Aquest dilluns al matí, el president del tribunal havia decidit suspendre el macrojudici a l'espera de l'informe, i Zavarro assegurava que trobaria "molt precipitat" que el seu client fos dimarts al jutjat.

En el judici, Pelicot i una cinquantena d'homes més estan acusats de participar en violacions en grup amb submissió química.


Matí d'indignació entre acusats i víctimes

"Això s'està convertint en una tortura xinesa", denunciava aquest dilluns al matí Antoine Camus, un dels advocats de la víctima de les violacions, Gisèle Pelicot, que insistia que posposar el judici "seria el pitjor, perquè tornaríem a començar des de zero".

En la mateixa línia, Stéphane Babonneau, un altre dels lletrats de Gisèle Pelicot, recordava que "des de fa una setmana" se sap que el principal acusat es queixa de problemes de salut "sense que sigui tractat".

Babonneau va dir que esperava que després de l'informe mèdic encarregat es pugués reprendre la vista, tal com ha acabat passant, perquè si això no fos possible per haver trigat a donar-li assistència "seria un escàndol".

Per la seva part, l'advocada del principal acusat, Béatrice Zavarro,va queixar-se que el seu client havia alertat dels seus mals des de fa més d'una setmana, però que no ha començat a rebre tractament fins a les últimes hores.

Zavarro va explicar que fins aquest diumenge no van portat el seu client a l'hospital per fer-li un escàner que "ha posat en evidència que té una pedra i una infecció renal".

Malgrat això, afegia, va ser retornat a la presó: "No s'ha quedat a l'hospital en observació. No ho entenc. Estic estupefacta".

La lletrada va insistir --tal com ha fet en els últims dies-- que Dominique Pelicot està "impacient per declarar", que la seva malaltia no ha estat una estratègia per impedir-ho.

També va precisar que en cas que s'ajornés el procés, no sol·licitaria la seva posada en llibertat provisional, com tampoc ho va fer durant el període d'instrucció, perquè sabia que no li concedirien, i també perquè la voluntat del seu client "és seguir assumint la seva detenció i estar detingut fins al final d'aquest procés".

Una de les manifestacions de solidaritat amb Gisèle Pelicot, aquest dissabte passat a Marsella (Reuters/Manon Cruz)

"No esteu soles"

Aquest dilluns, en arribar a l'Audiència d'Avinyó, Gisèle Pelicot va fer una breu declaració on va agraïr les mostres de suport rebudes des de l'inici del procés judicial, fa dues setmanes, i en concret a les manifestacions d'aquest dissabte a diverses ciutats.

Pelicot va voler enviar un missatge a altres víctimes de violència sexual a tot el món:

"Gràcies a tots vosaltres, tinc forces per dur aquesta lluita fins al final. Aquesta lluita que dedico a totes les persones, dones i homes que en el món són víctimes de violència sexual. A totes aquestes víctimes, vull dir avui: mireu al vostre voltant, no esteu soles."

 

 

ARXIVAT A:
Judicial Violència masclista Agressió sexual França
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut