Madrid

Susana Díaz al Comitè Federal del PSOE: "Un govern de coalició amb Podem no el veig, no el veig"

Malestar al PSOE per la filtració d'unes gravacions que evidencien la duresa de les intervencions crítiques amb Pedro Sánchez, amb Podem i amb els partits independentistes

RedaccióActualitzat

Segons unes gravacions fetes públiques per la Cadena SER, el debat del Comitè Federal del PSOE d'aquest dissabte va ser dur i tens, amb crítiques generalitzades a Podem i a l'estratègia seguida per Pedro Sánchez durant l'últim mes.

En les gravacions, la líder andalusa, Susana Díaz, que va pactar el govern de la Junta amb Ciutadans, se significa especialment, atacant i erosionant Sánchez per dues bandes: insistint que els resultats de les eleccions són un fracàs del PSOE, i negant-se a validar qualsevol aproximació a Podem:

"El 20 de desembre, el PSOE no va fer història, sinó que va treure el pitjor resultat de la història. No vam aconseguir guanyar les eleccions a un partit que tenia a les seves esquenes l'esquerda més gran de desigualtat entre els ciutadans i els casos de corrupció segurament més greus que hem conegut en aquest país."

"Un govern de coalició amb Podem no el veig, no el veig. No és el govern socialista, amb aquest projecte progressista, reformista que s'ha parlat aquí, amb aquests vuit pactes als quals va donar suport el secretari general, el que necessita el nostre país."

Crítiques molt dures a Podem

Les gravacions filtrades també evidencien els recels que desperta Podem entre els dirigents regionals socialistes. El president d'Astúries Javier Fernández i el líder extremeny Guillermo Fernández Vara són especialment durs:

"(Podem) està dient clarament que volen ocupar el nostre espai polític. Algú que està propiciant un motí de les bases contra els seus dirigents. Algú que no ens ataca pel que fem, sinó que ens ataca pel que som."

"Som un partit de govern, ells, no. Ells no volen res on hi hagi un rostre humà patint al darrere. No n'han demanat ni un (ministeri) d'aquests, diuen 'no em portis pobres ni desarrapats perquè no vull saber-ne res'."

Els independentistes, ni veure'ls

Alguns dirigents regionals es mostren radicalment en contra de qualsevol suport que pugui rebre un govern PSOE/Podem de partits declaradament independentistes, ni vot a favor, ni abstenció, i, fins i tot, ni per absentisme el dia de la votació. El mateix Fernández Vara ho justifica per la pressió dels seus votants:

"Si no deixem clar que el PSOE no té res a veure amb l'independentisme, ni per activa ni per passiva, a nosaltres a Extremadura ens maten, i ho he de dir."

En el mateix sentit s'expressen Eduardo Madina i Javier Lambán:

"Si fem dependre el govern d'Espanya de 17 individus que la volen partir, partirem Espanya i partirem el PSOE."

"Pedro Sánchez no pot ser president del govern d'Espanya amb el permís dels independentistes, perquè això, companys i companyes, no seria un govern socialista sinó que seria el patíbul definitiu del Partit Socialista."

Aparentment, aquest tipus d'intervencions i opinions són les que han forçat intentar, abans que amb Podem, una aproximació a Ciutadans. No s'ha filtrat, però, cap gravació de les rèpliques de Pedro Sánchez i el seu equip. Sánchez va proposar dissabte consultar la militància els pactes als que es pugui arribar amb altres forces polítiques abans de donar-los per bons.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut