Durant gairebé sis dècades, el projecte Colossus va mantenir la seva existència en secret (GCHQ)

Imatges inèdites del Colossus, l'ordinador que va ajudar a guanyar la Segona Guerra Mundial

El GCHQ ha publicat diverses fotografies inèdites del Colossus, un projecte que durant gairebé sis dècades va mantenir-se en secret
Redacció Actualitzat
TEMA:
Segona Guerra Mundial

El Government Communications Headquarters, un dels serveis d'intel·ligència del Regne Unit, ha publicat imatges inèdites del Colossus, el considerat primer ordinador a gran escala que va ajudar els aliats a guanyar la Segona Guerra Mundial.

Durant gairebé sis dècades, enginyers i descodificadors van mantenir la seva existència en secret, però l'agència d'intel·ligència ha decidit publicar les fotografies ara per commemorar el 80è aniversari de la invenció del dispositiu.

La directora del GCHQ, Anne Keast-Butler, ha explicat que les imatges són "un recordatori de la creativitat i l'enginy que vam necessitar aplicar per a mantenir el país segur".

La primera versió del Colossus va començar a funcionar des de Bletchley Park a principis del 1944 (GCHQ)

La primera versió del Colossus va començar a funcionar des de Bletchley Park a principis del 1944. L'ordinador, equipat amb 2.500 vàlvules, feia més de 2 metres d'alçada, i necessitava un equip d'operaris i tècnics qualificats per fer-lo funcionar i mantenir-lo actiu.

Sovint, qui s'encarregava d'aquestes tasques eren dones membres del Women's Royal Naval Service.

Sovint, qui s'encarregava del funcionament i manteniment del Colossus eren dones del WRNS (GCHQ)(GCHQ)

També s'han fet públics, per primera vegada, els plànols del funcionament del Colossus, juntament amb informació titulada "Instruccions alemanyes bastant alarmants" interceptada per l'ordinador. A més, han publicat un clip d'àudio de la màquina en funcionament.

El GCHQ ha publicat fotografies inèdites del Colossus per commemorar el seu 80è aniversari (GCHQ)

Al final de la guerra, 550 persones treballaven en un total de 10 ordinadors que ajudaven a desxifrar 63 milions de caràcters de missatges del règim nazi. Després de la guerra, vuit dels deu ordinadors van ser destruïts. 

La primera versió del Colossus tenia 2.500 vàlvules i feia més de 2 metres d'alçada (GCHQ)

 

ARXIVAT A:
Segona Guerra Mundial Regne Unit
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut