Diversos avions a la pista de l'aeroport de Zuric (REUTERS/Arnd Wiegmann)

Suïssa diu no en referèndum a imposar més restriccions a l'entrada de ciutadans de la UE

La televisió pública anticipa que només un terç dels votants hi han votat a favor

AgènciesActualitzat

El Partit Popular Suís (SVP per les seves sigles en alemany), el més votat al Parlament de Suïssa, ha liderat una proposta fallida per implantar restriccions suplementàries a l'entrada al país de ciutadans de la Unió Europea (UE), Islàndia, Noruega i Liechtenstein.

Els suïssos votaven aquest diumenge en referèndum la proposta.

Una enquesta publicada per l'empresa Gfs.bern ja apuntava que el 63% dels enquestats s'oposen a aquesta idea, que comptaria només amb un suport del 35%. La derrota del SVP l'hauria confirmat la televisió pública, que assegurava que el 63% dels sufragis l'han tombada contra el 37% que li han donat suport.

El discurs de l'SVP arremetia contra els joves estrangers que, segons els seus representants, estarien consumint recursos públics que haurien d'anar dirigits a la gent gran.

Els que s'hi oposaven consideren que posar límits a l'entrada de persones provinents de la UE afectarà també treballadors qualificats i pot dificultar que Suïssa pugui accedir al mercat únic.

Ara per ara, el país transalpí és part de l'Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA en anglès) amb la UE, Noruega, Islàndia i Liechtenstein. Un 68% dels 2,1 milions de residents estrangers a Suïssa provenen d'aquests països i més de 450.000 suïssos viuen a la UE.

Si aquesta proposta hagués guanyat, Brussel·les podria aplicar el que es coneix com a "clàusula guillotina": si es vulnera un acord com el de lliure circulació de ciutadans comunitaris, es trenquen tots els acords en matèria de transport aeri i terrestre, comerç i recerca, cosa que podria tenir un impacte molt negatiu sobre Suïssa.

ARXIVAT A:
Unió Europea
Anar al contingut