Suïssa vota en referèndum per endurir els permissos d'armes
Suïssa vota en referèndum per endurir els permissos d'armes

Suïssa aprova en referèndum endurir la possessió d'armes per adaptar-se a la UE

La campanya ha estat marcada per l'amenaça de sortida del país dels acords de Schengen i Dublín si no s'enduria la llei

Actualitzat

Suïssa ha aprovat endurir la llei per limitar la possessió d'armes amb un 66% dels vots. Els resultats provisionals del referèndum permetran que el país s'adapti a les legislacions i mesures de la Unió Europea.

La llei aprovada preveu que serà d'obligat compliment marcar totes les parts de l'arma i quedarà prohibida la compra d'armes semiautomàtiques, com fusells, equipades amb carregador. Tot i així, es mantindrà un règim d'adquisició especial per a col·leccionistes i tiradors esportius.

La campanya ha estat marcada per l'amenaça de sortida del país dels acords de Schengen i Dublín, si no es legislava per endurir les condicions de permís d'armes per fer-les més properes a les de la Unió Europea. La UE va endurir les normatives l'any 2017, com a part de les polítiques antiterroristes, que preveien, entre d'altres, la prohibició de la compra de fusells semiautomàtics.

Per una banda, Schengen és l'acord europeu que regula els controls de fronteres i posiciona a Suïssa dins la zona de circulació sense passaport. L'acord de Dublín, per l'altra, estableix processos comuns per a l'acollida de persones sol·licitants d'asil.

Suïssa tenia una de les lleis més permissives pel que fa a la pertinença d'armes. El centre d'investigació Small Arms Survey, a Ginebra, fa l'estimació que per cada 100 habitants hi ha 27 armes: més d'una de quatre persones en posseeix. Amb aquestes xifres, Suïssa es troba en el 16ena posició mundial de possessió d'armes per capita.

 

El servei militar obligatori

Aquesta situació es dóna per dos motius que van lligats. Per una banda, el país té una llarga tradició en clubs de tir i competicions populars de punteria. Els col·lectius de tir, conjuntament amb els caçadors, han estat recollint firmes en contra de la llei.

 

Imatges de la campanya del "no" al referèndum amb el lema "Parem els dictats de desarmament de la UE" (Reuters)

 

A més, el servei militar a Suïssa és obligatori i, mentre es fa, els ciutadans poden guardar-se les armes a casa. Les pràctiques duren entre 18 i 21 setmanes i es fan un cop es té la majoria d'edat.

L'any 2011, Suïssa van votar en referèndum una iniciativa que preveia que les armes que s'utilitzen durant el temps que els homes formen part de la milícia anessin a dipòsits estatals, però va ser rebutjat.

Suïssa també ha rebutjat fins ara l'abolició del servei militar, que s'ha votat tres cops. L'últim en el referèndum del 2013.

ARXIVAT A:
Unió Europea
Anar al contingut